Video player inladen ...

Superresistente Salmonella-bacterie ontdekt in Congo

Onderzoekers waarschuwen voor een superresistente Salmonellabacterie in Midden Afrika. Ze hebben die ontdekt bij een kind in het zuidwesten van Congo. De bacterie veroorzaakt buiktyfus, een bijzonder dodelijke ziekte die jaarlijks 100.000 slachtoffers maakt.

 

Onderzoekers van het Institut National de Recherche Biomedicale in Kinshasha en het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen hebben een superresistente Salmonella-bacterie ontdekt bij een 6-jarige jongen in het zuidwesten van Congo. De verspreiding van de bacterie zou desastreuze gevolgen kunnen hebben. De bacterie veroorzaakt buiktyfus, een ziekte die jaarlijks 10 miljoen mensen treft en 100.000 slachtoffers maakt. Vooral in Afrika en Azië slaat de ziekte hard toe. Bij ons is de ziekte zeer zeldzaam, de reiskliniek van het ITG ziet zo'n 5 gevallen per jaar van reizigers die de ziekte hebben opgelopen in het buitenland.

Antibiotica, oplossing en probleem.

De enige manier om buiktyfus te behandelen is het nemen van antibiotica. Maar met de jaren zijn bacteriën steeds resistenter geworden tegen antibiotica. De wetenschappers hebben nu een Salmonella-bacterie gevonden die bestand is tegen zowat alle grote antibioticafamilies. Dat is de eerste keer dat zo'n superresistentie Salmonella-bacterie wordt aangetroffen.
Volgens Jan Jacobs, hoofd van de Dienst Tropische Laboratoriumgeneeskunde van het ITG is dit bijzonder alarmerend:

"De combinatie van weerstand tegen deze verschillende antibiotica sluit nagenoeg alle opties voor doelmatige behandeling van buiktyfus in Centraal-Afrika uit en dat is bijzonder zorgwekkend. Mocht deze stam zich verspreiden, dan kan dit dodelijke gevolgen hebben."


Buiktyfus is een erg besmettelijke ziekte, de Salmonella Thyphi-stam verspreidt zich via verontreinigd voedsel, water, of ontlasting.
Uit DNA-onderzoek blijkt dat de superbacterie haar resistentie van andere bacteriën overneemt. Dat betekent dat de resistentie zich snel kan uitbreiden.