Transportbond Febetra zit verveeld met rol ondervoorzitter in Slovaakse firma 

De Belgische federatie van wegvervoerders Febetra zit verveeld met het feit dat de ondervoorzitter van hun Raad van Beheer, Roland Peeters, een stille vennoot is van SK Service in Bratislava.  Voorlopig ziet de Transportfederatie geen aanwijzingen om de ondervoorzitter uit de raad van bestuur te zetten. Roland Peeters zelf geeft toe dat hij stille vennoot is van het bedrijf SK Service. Zijn transportbedrijf heeft zelf ook “dispatchers” en chauffeurs in Slovakije. Hij noemt het ook geen sociale dumping, de Oost-Europese chauffeurs worden goed betaald.

In Slovakije ontdekt VRT Nieuws onder meer enkele postbusbedrijven die te linken zijn aan transportbedrijven uit Mechelen en Tielt. De post wordt opgehaald door SK Service, een adviesbureau waar Roland Peeters al jaren stille vennoot is. De socialistische transportvakbond BTB beschuldigt hem van frauduleuze praktijken.

Bekijk hier de video

Videospeler inladen...

Volgens de BTB zijn er op het adres waar SK Service is gevestigd ook de maatschappelijke zetels terug te vinden van zeker 20 Slovaakse filialen van Belgische transporteurs en dat roept volgens de vakbond op z'n minst vragen op, want volgens de socialistische transportvakbond zijn die zetels nepkantoren.

“Roland Peeters is inderdaad stille vennoot van een consulting bedrijf dat vervoerders begeleidt bij het oprichten van een filiaal in Slovakije. Dat is geen verboden activiteit en Roland Peeters heeft naar ons weten nooit zaken gedaan die niet door de beugel kunnen”, zegt Febetra.

Febetra geeft wel toe dat het geen slimme actie was van de ondervoorzitter. De bond van de Belgische transporteurs geeft ook mee dat ze de zaak op een objectieve manier gaan onderzoeken.

Videospeler inladen...

" Oost-Europese chauffeurs worden goed betaald"

Roland Peeters, de man achter het Slovaakse bedrijf SK consulting (Bratislava) , geeft toe dat hij stille vennoot is van het bedrijf. SK Service begeleidt Belgische bedrijven om in Slovakije een zetel op te richten en Slovaakse chauffeurs aan te werven.  Zijn transportbedrijf heeft zelf ook “dispatchers” en chauffeurs in Slovakije. Zelf noemt Peeters het geen sociale dumping en zegt hij dat de Oost-Europese chauffeurs  goed worden betaald.

Volgens Peeters zijn Belgische transporteurs wel verplicht om zo te werk te gaan omdat hun grote klanten hen daartoe verplichten. Vaak zijn dat multinationals die zelf aandringen om met Oost-Europese chauffeurs te werken om de transportprijs zoveel mogelijk te drukken. Nog volgens Peeters kunnen Belgische transportbedrijven internationaal transport vergeten als ze niet willen werken met Oost-Europese chauffeurs. Daardoor kunnen ook heel wat Belgische jobs in stand worden gehouden, zoals dispatchers en andere. 

Peeters wijst er ook op dat je in België nauwelijks chauffeurs vindt die internationaal transport willen doen. 

Meest gelezen