Video player inladen ...

Veel kritiek op immigratieregel van Trump: "Hij heeft hete aardappel doorgeschoven"

In de VS zijn duizenden mensen op straat gekomen om te protesteren tegen de beslissing van president Trump om het gedoogbeleid voor jonge illegalen stop te zetten. VRT-journalist Björn Soenens benadrukt dat Trump altijd warm en koud heeft geblazen over de "Dreamers", om nu de hete aardappel door te schuiven naar het congres.

Het gedoogbeleid was een maatregel van de vorige president Barack Obama. Daardoor konden 800.000 jongeren die met hun ouders illegaal de VS waren binnengekomen, toch in het land blijven.

"Er komt heel veel reactie op de beslissing van Trump, vooral uit steden waar heel veel "Dreamers" -jonge migranten die als kind naar de VS zijn gekomen- wonen, studeren en werken", zegt VRT-journalist Björn Soenens vanuit de VS. "In New York heeft de burgemeester reeds zwaar uitgehaald. De burgemeester van Chicago zei dan weer dat de "Dreamers" welkom zijn. "Wij floreren op de "Dreamers"", klonk het. Ook bij de Republikeinen zelf zijn er mensen die gezegd hebben dat het Congres een nieuwe wet moet maken  om die mensen te beschermen. Veel Republikeinen vinden dat die jonge migranten de kans moeten krijgen om, nu ze al lang geïntegreerd zijn in het land, er ook te blijven en te kunnen werken."

Wat moeten we daarvan denken?

President Trump zegt wel dat het Congres 6 maanden de tijd heeft om een nieuwe regeling uit te werken voor de zogenoemde "Dreamers". Volgens Soenens heeft Trump altijd koud en warm geblazen.

"In de verkiezingscampagne zei Trump dat hij de regeling van Obama zou afschaffen. Hij kwam aan de macht en toen zei hij, "I love these kids, ze zijn geen criminelen, dus we moeten daar iets op vinden". Nu de eerste rechtszaken beginnen te komen van conservatieve staten tegen die jongeren, schuift hij de hete aardappel door naar het Congres. Het Congres heeft nu 6 maanden de tijd om een grote regeling te treffen, die niet alleen voor jonge migranten zou geldig zijn, maar voor alle migratie in de VS. Het is nu aan de Republikeinen en de Democraten om samen een wet te maken, waardoor die 800.000 jongeren vanaf maart niet hoeven te worden gedeporteerd", besluit Soenens.