Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

DNA-test toont aan: Spaanse vrouw die beweerde dochter van Dalí te zijn is dat niet

Uit DNA-onderzoek is gebleken dat er geen familieband is tussen kunstenaar Salvador Dalí en Pilar Abel, de vrouw die beweerde zijn dochter te zijn. Dat meldt de Gala-Salavador Dalí stichting, anderhalve maand nadat het lichaam van de surrealistische kunstenaar werd opgegraven.

Pilar Abel, een 61-jarige vrouw uit Girona, beweert al sinds 2007 dat ze het kind is van Dalí. Ze zegt dat haar moeder als huishoudster voor de kunstenaar werkte en dat de twee halverwege de jaren '50 een geheime affaire hadden. In die periode was Dalí getrouwd met zijn muze Gala. 

Om te bewijzen dat Dalí haar vader is, stapte Abel naar de rechter in Madrid. Die gaf in juli de opdracht om het gebalsemde lichaam van de surrealistische kunstenaar op te graven uit de crypte in het Dalí Museum in Figueras, om zijn DNA te verkrijgen voor een vaderschapstest.

Een forensisch team verzamelde onder andere nagels, botten en tanden van de excentrieke kunstenaar, wiens lichaam bijzonder goed bewaard is. Ook van de 61-jarige vrouw en haar moeder, die in een bejaardentehuis woont, werd DNA verzameld.

Uit de DNA-test blijkt nu echter dat er tussen Pilar Abel en Salvador Dalí geen enkele relatie is. De rechter zou al op de hoogte gebracht zijn van het resultaat. Op 18 september volgt de definitieve uitspraak in de zaak.

Absurde controverse

De Gala-Salavador Dalí stichting, die de musea en woningen van de schilder beheert, liet alvast weten tevreden te zijn met het resultaat. "De stichting is blij dat dit advies een einde maakt aan een absurde en kunstmatige controverse, en dat de figuur van Salvador Dalí definitief uitgesloten is van totaal ongegronde vorderingen", luidt het.

De stichting meldt ook dat het lichaam van Dalí binnenkort weer naar zijn vertrouwde rustplaats in Figueras terugkeert.