VRT en Vlaamse uniefs slaan handen in elkaar voor "Universiteit van Vlaanderen"

De VRT en de Vlaamse universiteiten werken aan een project om wetenschap dichter bij de mensen te brengen. Onder de noemer "Universiteit van Vlaanderen" is het de bedoeling om hoorcolleges van professoren op te nemen en te verspreiden via het internet, bevestigt VRT-woordvoerder Hans Van Goethem.

Het is nog wachten op de laatste handtekeningen, maar de vijf rectoren van de Vlaamse universiteiten, de Jonge Academie en de VRT zijn informeel overeengekomen om samen te werken voor het opzetten van een nieuw informatieplatform onder de vorm van een vzw,  schrijft De Standaard. Van Goethem zegt dat de gesprekken "gevorderd" zijn.

Het is de bedoeling om hoorcolleges van professoren op te nemen in een sfeervolle setting, en die daarna los te laten via het internet.

Win-win voor zowel de universiteiten als de VRT

Het initiatief komt uit Nederland. De filmpjes, waarin professoren bijvoorbeeld uitleggen hoe groot de invloed van geluk op genen is, duren ongeveer een kwartier en zijn op een bevattelijke manier uitgelegd. "Het is de bedoeling om er nog dit academiejaar mee van start te gaan", zegt Van Goethem over de timing.

Het initiatief is een win-winsituatie: de universiteiten krijgen een groter platform en bereiken meer mensen, terwijl de VRT er een manier in ziet om de universiteit buiten de muren van de universiteit te krijgen. En sowieso behoren onderwijs en educatie bij de maatschappelijke opdracht van de openbare omroep. VRT-CEO Paul Lembrechts is enthousiast en zegt dat de VRT het project "zeer genegen" is.

Radio 1 wordt sowieso een van de partners, "maar we zullen ook naar de andere netten kijken, want wij willen dit breed uitdragen", aldus nog Lembrechts in De Standaard.

De Universiteit van Vlaanderen wordt een vzw, waarvoor de universiteiten zelf een financiële bijdrage zouden doen.