© VRT VERNE Photography

WPG Uitgevers België komt opnieuw in Vlaamse handen

Het Nederlandse moederbedrijf WPG Uitgevers heeft een intentieovereenkomst getekend met de directie van WPG België en een groep Vlaamse investeerders. Zo komt de Vlaamse tak terug in Belgische handen.

In de Vlaamse tak van WPG zit onder andere Manteau en Standaard Uitgeverij. Ze geven boeken uit van auteurs zoals  Pieter Aspe, Jeroen Meus en ook de stripboeken van Suske & Wiske. 

Via een management buy-out, waarbij de aandelen verkocht worden aan de Directie van WPG België en een externe groep Vlaamse investeerders, komt het bedrijf opnieuw in Vlaamse handen. Het voorstel moet wel nog worden goedgekeurd door de Raad van Commissarissen van WPG en de Centrale Ondernemingsraad in Nederland.

De verkoop is een initiatief van beide partijen. De Nederlandse aandeelhouders misten synergie. De Vlaamse aandeelhouders zijn van mening dat ze op een autonome manier nog beter kunnen presteren.

'Verschillende sterke spelers binnen het Vlaamse media- en uitgeeflandschap hebben bewezen dat je, ondanks een relatief kleine thuismarkt, heel vernieuwend en sterk kan zijn. 

Jeroen Overstijns

Jeroen Overstijns, CEO van WPG België is positief. "Verschillende sterke spelers binnen het Vlaamse media- en uitgeeflandschap hebben bewezen dat je, ondanks een relatief kleine thuismarkt, toch heel vernieuwend en sterk kan zijn als je ruimte geeft aan creativiteit," aldus Overstijns. "Met de voorgestelde verzelfstandiging willen wij hier radicaal bij aansluiten. We geloven dat het potentieel in Vlaanderen groot is."

Blijven samenwerken

Het voorstel houdt in dat WPG Nederland en WPG België na de verkoop blijven samenwerken. Het Belgische bedrijf gaat de komende jaren alle boeken van WPG Nederland blijven vertegenwoordigen op de Vlaamse markt.