Privacycommissie: "Zwembad Poperinge schendt privacy zwemmers"

In het zwembad van Poperinge hangt er sinds kort een groot scherm aan de ingang waarop je foto en naam verschijnen als je je abonnement scant. Zo wordt je privacy geschonden, meldt de privacycommissie.

De gegevens van de laatste zwemmer blijven op het groot scherm staan, tot de volgende zwemmer zijn abonnement scant. “Op deze manier kan iedereen zien wie in het zwembad aanwezig is en wordt je privacy geschonden,” zegt Caroline De Geest van de privacycommissie. “Zelfs wanneer de foto slechts een aantal seconden te zien zou zijn voor andere bezoekers kan het niet.” 

Dat iedereen de foto ziet dient geen enkel doel

privacycommissie

“Als je de identiteit van je bezoeker wil checken, volstaat het dat de foto verschijnt op het scherm van de onthaalmedewerker. Dat iedereen de foto ziet, dient geen enkel doel,” aldus De Geest.

De privacycommissie gaat bekijken of ze de stad Poperinge gaat contacteren om te melden dat het systeem van het zwembad niet wettig is. 

Sociale controle om fraude te voorkomen

Het stadsbestuur ziet er geen graten: “Het is een vorm van sociale controle om fraude te voorkomen.” Andrès Van De Weghe, coördinator van het zwembad van Poperinge, verdedigt het systeem. “Het systeem is ingevoerd om te vermijden dat er wordt valsgespeeld. Zwemmers die zien dat iemand met het abonnement van een ander gaat zwemmen, kunnen de redders op de hoogte brengen," aldus Van De Weghe. ”Tot nu hebben we nog geen zwemmers gehad die anderen hebben verklikt.”  

Meest gelezen