Bel Defensie

Dit zijn de drie kandidaten voor de nieuwe Belgische gevechtsvliegtuigen

Drie kandidaten dienen vandaag hun offerte in voor 34 nieuwe Belgische gevechtsvliegtuigen. Het gaat om een contract van zo'n vier miljard euro. 

Voor vanavond moeten de offertes voor 34 nieuwe gevechtsvliegtuigen binnen zijn bij Defensie. Defensie rekent op zo'n vier miljard voor de aankoop van de 34 nieuwe toestellen. De huidige F-16-toestellen zijn intussen bijna meer dan 40 jaar oud en kunnen volgens Defensie hooguit nog maar een paar jaar in dienst worden gehouden. De nieuwe gevechtstoestellen vormen een hoeksteen van de Belgische militaire inzet in het buitenland. Daarnaast moeten ze ook het Belgische luchtruim bewaken. 

Aanvakelijk waren er vijf kandidaten om een opvolger voor de F-16 te leveren, maar twee kandidaten hebben de handdoek in de ring gegooid. Het gaat om Boeing met een F-18, waarvan wordt aangenomen dat het toestel intussen te oud was geworden, en om het Zweedse Saab met de Gripen. Bronnen dicht bij dat dossier geven aan Saab geen kans maakte omdat Defensie aanstuurt op een langdurige samenwerking die Zweden niet kan aanbieden, onder meer omdat het geen deel uitmaakt van de NAVO. 

Welke drie kandidaten? 


F-35
Topfavoriet is de Amerikaanse F-35 van Lockheed-Martin. Het gaat om een omstreden toestel omdat de ontwikkeling erg veel vertraging oploopt door allerlei technische problemen én omdat het peperduur is. De F-35 is ook nog niet volledig in gebruik genomen. In die zin is het moeilijk om correct in te schatten of het toestel wel alle beloftes van producent Lockheed-Martin zal kunnen waarmaken. De F-35 is een toestel van de zogenoemde nieuwe "5e generatie". Dat betekent dat het vol nieuwe sensoren zit. Zo kan de piloot via een systeem van camera's en een speciale helm dwars door het toestel kijken naar beneden. Het toestel is door een combinatie van het ontwerp en een speciale verf wat minder zichtbaar voor radars dan zijn concurrenten.  

De F-35 is intussen aangekocht door heel wat landen die vandaag ook F-16's in gebruik hebben. Nederland bijvoorbeeld koos voor de F-35. Niet onbelangrijk omdat de Belgische luchtmacht nu al erg nauw samenwerkt met Nederland, zowel voor de bewaking van het luchtruim als bij de inzet in het buitenland. 

Er bestaan drie varianten van de F-35, of Joint Strike Fighter. Ons land bekijkt enkel de minst complexe variant: de F-35A. Er bestaan ook varianten die quasi rechtop kunnen opstijgen en landen en een om te gebruiken op vliegdekschepen. 

Rafale
Tweede grote favoriet is de Rafale van het Franse Dassault. Het gaat om een gevechtstoestel dat al bijna 20 jaar bestaat en zijn diensten al heeftbewezen. Het gaat om een volledig Frans product. Mocht ons land dit type opvolger kiezen, dan betekent dat dat beide luchtmachten heel nauw moeten gaan samenwerken. 

Frankrijk is erin geslaagd het gevechtsvliegtuig te commercialiseren en levert de toestellen onder meer aan Egypte en Indië.  

Eurofighter Typhoon
De Eurofighter Typhoon is een gevechtstoestel dat samen werd ontwikkeld door Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Spanje. Ons land bekijkt of het via Londen Typhoons zou aankopen. Het gaat om een technisch erg complex en groot toestel. Net als het Franse toestel is het  meer dan 20 jaar geleden ontwikkeld. 

De drie producenten mogen eind februari nog een laatste aangepaste offerte (best and final offer) indienen. Daarna gaat Defensie de kandidaten rangschikken op basis van vooraf aangegeven parameters. 

De uiteindelijke beslissing van wie het contract krijgt, zal ten vroegste eind volgend jaar genomen worden door de regering. 

Video player inladen ...