Kan je de schoolkosten van je kinderen aftrekken van de belastingen?

Meer dan 1 miljoen kinderen trokken vorige week opnieuw naar school. En binnen enkele weken start ook het academiejaar voor studenten. Studerende kinderen kosten ouders een pak geld. Kunnen ouders die kosten fiscaal recuperen?

De start van het nieuwe schooljaar  betekent hoge kosten voor ouders. Nieuwe boeken, cursussen en materiaal hebben vaak een stevig prijskaartje. Voor studenten aan hogescholen en universiteiten komt daar ook nog eens het inschrijvingsgeld bij. Kan je die kosten ingeven bij je belastingen? "Nee" luidt het antwoord van fiscaal jurist Jef Wellens. "Dat zijn privékosten, die kan je niet ingeven als beroepskosten. Een uitzondering is wanneer je gaat studeren om je job beter te kunnen uitvoeren. Bijvoorbeeld een advocaat die zich wil specialiseren kan de kosten van zijn nieuwe opleiding aangeven als beroepskosten."

Opgelet, voor kinderen met gescheiden ouders is er een aparte regeling. Wie als ouder schoolkosten betaalt als deel van het onderhoudsgeld, kan die uitgaven wel aftrekken. Een van de voorwaarden is dat het kind bij de andere partner woont.

Ook lidgelden van sportclubs en jeugdbewegingen geven geen recht op een belastingvermindering. Vakantiekampen of stages zijn dan weer wel aftrekbaar, net zoals kinderopvang.