Parket vraagt 15 jaar cel voor man die agenten neerstak in Schaarbeek 

De man die vorig jaar twee agenten neerstak in Schaarbeek, moest zich vanmorgen verantwoorden voor de correctionele rechtbank in Brussel. Het federaal parket vraagt een gevangenisstraf van vijftien jaar voor de man. De twee agenten die werden neergestoken, worden intussen begeleid om de posttraumatische stress aan te pakken.

Vorig jaar in oktober viel Hicham Diop in Schaarbeek twee agenten aan van de politiezone Brussel-Noord. Eén agent werd met een mes in de nek gestoken, een andere in de buik. Toen een andere politiepatrouille tussenbeide kwam brak Hicham Diop nog de neus van één van die agenten. Pas toen ze hem in been schoten, konden ze hem inrekenen. 

Daarvoor staat de man nu terecht. De aanklachten zijn poging tot moord in een terroristische context, slagen en verwondingen met voorbedachtheid in een terroristische context, verboden wapenbezit en gewapende weerspannigheid. Het federaal parket vraagt vijftien jaar gevangenisstraf. 

Paranoïde gedachten

Volgens zijn advocaten had Hicham Diop evenwel geen terroristische motieven. Zijn aanval op de agenten zou te maken hebben met het feit dat Diop in 2011 aangereden werd door een auto van de federale politie. Hij raakte daarbij gewond aan het been. De man had het er blijkbaar moeilijk mee dat de agenten niet gestraft werden voor die aanrijding. 

Sébastien Courtoy, de advocaat van de man, zegt dat zijn cliënt sinds die aanrijding met de politie paranoïde was. “De man had camera’s in zijn huis geïnstalleerd, omdat hij vijf jaar lang dacht dat de politie hem zou vermoorden”, zegt Courtoy. “De man heeft ook mails gestuurd waarin staat dat hij gevolgd werd door de politie. Daarnaast nam hij veel medicatie. Volgens de bijsluiter kan die medicatie psychoses veroorzaken.”

Maar toen de man met de ambulance naar het ziekenhuis werd gevoerd, riep hij enkele keren ‘Ik ben een strijder van IS’. Volgens Courtoy zei hij dat enkel omdat de politie wou bang maken. “Mijn cliënt werd hardhandig aangepakt door de politie en kreeg een kogel in zijn been. Omdat de agenten hem niet goed behandelden in de ambulance, probeerde hij hen bang te maken.”  

"Ik moet altijd een muur achter mij hebben"

De politieagenten die slachtoffer werden van Hicham Diop’s aanval zijn nog steeds niet aan het werk. Dat vertelt één van de twee slachtoffers. “We krijgen nog wekelijks bezoek van een politiepsycholoog. En er is een psychiater aangesteld om de posttraumatische stress ten gronde aan te pakken. Omdat ik ben aangevallen in de rug, moet ik nu bijvoorbeeld altijd een muur achter mij hebben."

Bij de politieagent werden enkele zenuwen doorgesneden. “Het waren ernstige verwondingen. Ik ben gevoelloos van mijn hand tot aan de bovenzijde van mijn hoofd. En daar moet ik elke dag mee leven. Maar het proces volgen, helpt mijn verwerkingsproces."

Ik ben gevoelloos van mijn hand tot aan de bovenzijde van mijn hoofd, en daar moet ik elke dag mee leven.

Eén van de aangevallen agenten