Zit Big Brother nu in reclameborden?

We worden bespioneerd via camera's in reclameborden. Leven we in de wereld van George Orwell en weet de overheid alles over ons?

labels
Opinie
Aansturen van de 'opinie' teaser o.a. op de home pagina en 'opinie' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'opinie' overzichtspagina

Ook vandaag is er heisa over reclameborden die ons in het geniep met camera's in de gaten houden om ons winkelgedrag te ontdekken. Staatsecretaris De Backer (Open VLD) is misnoegd en spreekt zelfs over een Big Brother-maatschappij. 

Onlangs was er een discussie over het feit dat de VDAB het klikgedrag van de werkzoekenden op zijn site onder de loep ging houden. Voor velen was dit weer een stap in de richting van George Orwells en zijn wereldbekende 'Big Brother'. Voor de VDAB zelf was het meer een logische evolutie door gebruik te maken van Big Data om zo doelgerichter te werken. 

Dit bracht me tot nadenken. Mensen waarderen wel privacy en zijn als de dood voor Big Brother toestanden, maar zijn we echt wel zo ver verwijderd van het profetische boek “1984”?

Zijn we echt wel zo ver verwijderd van het profetische boek “1984”?

Laat mij u eerst geruststellen dat we bijlange nog niet in de wereld van George Orwell zitten en de overheid niet al onze stappen kan volgen. Ze kunnen het ook niet omdat er verschillende wetten de privégegevens van individuen vrijwaren.

Het probleem is dat deze meestal verouderd zijn voor ze van kracht zijn en  de snelle evolutie van de technologie niet kunnen volgen. De GPDR (General Data Protection Regulation) van de Europese Unie die tegen 25 mei 2018 van kracht zal zijn, zal grotendeels de gaten in de verschillende wetgevingen proberen te dichten.

Is er dus niets aan de hand? Is Big Brother nog niet aangekomen?

Niet helemaal, want: we vergeten dat anderen naarstig zoeken naar je privégegevens.

Big Data of de gegevens over de schoenen waar u een maand geleden heeft naar gesurft, welke filmpjes u vorige week heeft gezien of welke mails u als spam heeft gemarkeerd zijn van onschatbare waarde voor de talloze marketingbedrijven, maar ook voor de bedrijven die inspelen op de wensen van hun klanten en zelfs voor de inlichtingendiensten rond de wereld.

We vergeten dat niet de overheid, maar anderen naarstig zoeken naar je privégegevens.

Hoe vinden ze die data? Er zijn verschillende manieren om die vast te krijgen zonder dat we het weten. Het is voldoende om rondom u te kijken. We worden al bespioneerd langs verschillende kanten.

Beveiligingscamera’s

Overal waar je komt kan je momenteel camera’s zien. Deze staan meestal ter bescherming en observatie, maar ze observeren ook alles wat u doet.
Onlangs kwam aan het licht dat tientallen gezinnen en bedrijven door hun eigen camera’s begluurd werden omdat ze het standaard-wachtwoord en gebruikersnaam niet hadden veranderd. 

Internet of Things

Of het "Internet of Things", bijvoorbeeld huishoudtoestellen die verbonden zijn met het inernet. Meestal zijn deze toestellen niet goed beveiligd en lopen ze achter in hun firmware en zijn makkelijk manipuleerbaar. Het gevaarlijke hieraan is dat ze niet enkel gehackt kunnen worden om als zombietoestel te fungeren om massaal een bepaald doelwit aan te vallen. Ze kunnen ook makkelijk gebruikt worden om u te bespioneren.

Denk maar aan een smart TV met Camera, de Fitbit rond uw pols of een koelkast dat een touchscreen heeft om te kunnen surfen.

Zoekhistorie en cookies

Je browser en browsergeschiedenis hebben een zee aan informatie over je surfgedrag en wat je allemaal hebt bekeken. Nooit opgemerkt dat nadat je naar een bepaalde schoen gaat zoeken op Zalando of een bepaalde GSM op Coolblue je opeens gedurende weken bestookt wordt door schoenreclames of GSM reclames?

De schuldige hiervan is uw browser en cookies. Elke plaats de je bezoekt laat een spoor achter die door een Facebook of Google opgerakeld worden om “doelgerichte” reclame te geven.

U dacht dat alles wegging als u uw favoriete browser sloot? Helaas is de realiteit niet zo simpel.

Sociale Media

Nu we het toch over Facebook en andere sociale media hebben. Ook zij zijn een grote bron van informatie en helaas ook een van de makkelijkere prooien voor hackers.

De meesten onder ons gebruiken een simpel wachtwoord dat makkelijk achter te halen is en/of door een “pishing” of valse email makkelijk wordt achterhaald. Weet u trouwens dat meeste posts ook makkelijk via een Google search te vinden zijn als je de instellingen standaard laat? En effectief ook worden gecontroleerd door toekomstige werkgevers?

Smartphones

Er wordt gezegd dat we meer rekenkracht in onze achterzak hebben dan de computers in 1969 toen ze Neil Armstrong op de maan zetten. Dit betekent dan ook dat we heel veel handelingen op onze gsm doen, waardoor die een schat aan informatie heeft.

Maar ook die gsm is niet zo veilig als we denken, want telkens als we een nieuwe applicatie downloaden geven we bepaalde toestemmingen. Het kan best zijn dat eentje ervan toevallig al je data aan een server aan de andere kant van de wereld geeft. Dit kunnen zelfs gegevens zijn tot een jaar terug…

Moeten we schrik hebben?

Moet u nu alles loslaten, geen technologie meer aanraken en naar een klooster verhuizen?

Neen, natuurlijk niet, maar een beetje meer voorzichtigheid kan geen kwaad. We gaan te nonchalant om met de nieuwste technologieën en snufjes zonder te begrijpen wat ze doen en wat ze kunnen. Dus nee, Big Brother is not watching us, maar anderen kunnen en doen het wel.