Video player inladen ...

Termont: "Ik denk dat Tobback en Landuyt best naar het partijbureau komen en daar hun gedacht zeggen" 

Gents Burgemeester Daniël Termont (SP.A) is twee maanden geleden geopereerd aan zijn hart. Maandag gaat hij normaal gezien weer aan de slag én hij laat meteen van zich horen. 

Pas maandag weet Termont van zijn arts of hij opnieuw voltijds aan de slag mag als burgemeester. Dit is volgens hem de enige optie “Als je burgemeester bent, ben je dat 24 uur op 24 uur, 7 dagen op 7.”

Het komende jaar gaat hij zich volledig inzetten voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2018, daarna gaat hij met pensioen. “Ik wil nog dat we de belangrijkste punten van de campagne verder kunnen uitwerken, zoals het circulatieplan, Gent nog kindvriendelijker maken, de strijd tegen de armoede verder aanpakken, enzovoort.”

“John Crombez doet enorm zijn best"

Daniël Termont

Termont is zeer tevreden over de mensen die hem de afgelopen twee maanden hebben vervangen. Kritiek heeft hij wel op twee partijgenoten, namelijk burgemeester Louis Tobback van Leuven en zijn Brugse collega Renaat Landuyt. Deze twee partijgenoten hebben in de pers scherpe kritiek op voorzitter John Crombez geuit.

“Ik denk dat beide heren best een keer naar het partijbureau zouden komen en daar hun gedacht een keer zeggen,” aldus Termont. Hij houdt zijn mening voor het partijbureau, die communicatie hoeft volgens hem niet via de pers te gaan. “John Crombez doet enorm zijn best. We gaan kijken hoe we de komende maanden de sfeer een stuk kunnen keren”

"Minister onwaardig"

In een gesprek met Belga komt Termont ook terug op de benoeming van 508 ambtenaren in Gent. Minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans liet die benoemingen vernietigen. "Het is niet de eerste keer dat minister Homans van de N-VA ons stadsbestuur aanpakt omdat N-VA in Gent in de oppositie zit. Dit is een minister onwaardig", zegt Termont, die herhaalt dat hij naar de Raad van State trekt.  

"Ik vind het onaanvaardbaar", klinkt het. "Gedurende mijn afwezigheid heb ik mij niet gemoeid met de hele zaak, maar ik heb de plaatsvervangende burgemeester sterk aangeraden om een procedure te starten bij de Raad van State. Uit juridische rapporten blijkt dat we zeker een poot hebben om op te staan."