De kleinste school van Italië: 2 leerlingen beginnen aan het nieuwe schooljaar

Over enkele dagen beginnen ook de leerlingen van de Italiaanse regio Piemonte aan het nieuwe schooljaar. Ook het kleinste schooltje van het land opent er opnieuw de deuren, tot grote opluchting van de burgemeester. Twee scholiertjes zijn ingeschreven, zowaar een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar.

Trasquera, een bergdorpje op 1.200 meter hoogte, niet ver van de grens met Zwitserland, telt nog geen 300 inwoners. Daar een schooltje in leven houden, is niet vanzelfsprekend. Maar het is gelukt: ook dit schooljaar zullen twee leerlingen les volgen in het klaslokaal dat onder hetzelfde dak huist als het gemeentehuis.

"We hebben onze strijd gewonnen, de school is gered", zegt een opgeluchte burgemeester Arturo Lincio. "Iedereen spreekt er altijd maar over dat de bergdorpen leeglopen. Een school is een van de sterkhouders van een dorp, en een van de argumenten om mensen, zeker jonge gezinnen, hier te houden".

De Italiaanse wet bepaalt weliswaar dat minstens tien leerlingen ingeschreven moeten zijn om een school open te houden. Geld van de Italiaanse staat krijgt het schooltje van Trasquera dus niet, maar de regio Piemonte springt bij om de lessen mogelijk te maken.

Drie onderwijzers voor één schoolmeisje

Twee leerlingen, veel is het niet, maar toch een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Toen volgde maar een meisje, Ingrid, les in de lagere school van Trasquera. Toch stonden drie onderwijzers voor haar klaar: de hoofdonderwijzeres en een leerkrachten voor godsdienst en Engels.  Ingrid kreeg zelfs regelmatig de kans om haar Engels bij te spijkeren, want via het internet had ze in de klas vaak gesprekjes met kinderen in een Engelse school.

"Verspilling? Helemaal niet", vindt de burgemeester. "Het is juist een investering. Door een school in leven te houden, zal het dorp niet leeglopen". Hij maakt zich sterk dat er over enkele jaren toch 10 kinderen naar school zullen gaan in Trasquera. 

Scholier Ingrid begint over enkele dagen trouwens  aan de middelbare school. Daarvoor  moet ze wel naar de vallei, zo'n 12 kilometer lager gelegen. Een totale onbekende zal ze niet zijn in haar nieuwe school. Haar onderwijzers zorgden ervoor dat ze vaak met de leerlingen daar communiceerde via internet, en ook al eens uitstapjes met hen deed.