Binnenkort zit u op een lederen stoel in bussen van De Lijn

De stoeltjes in de bussen en trams van vervoersmaatschappij De Lijn zullen geen stoffen stoeltjes meer hebben maar stoeltjes in leder. Dat is beslist na een positieve test in 23 nieuwe Albatrostrams. De Lijn trekt er 1,9 miljoen euro voor uit, maar die kosten zouden snel terugverdiend zijn.

De stoeltjes in nieuwe trams en bussen van De Lijn zullen gemaakt zijn van leder,  niet meer van stof. Het leder is gerecupereerd van snijresten, die worden vermalen en samengeperst. Het nieuwe materiaal heeft tal van voordelen, zegt Vlaams minister van mobiliteit Weyts. "De stoeltjes in recuperatieleder zijn comfortabeler,  hygiënischer,  goedkoper in onderhoud en minder vatbaar voor  vandalisme."

Investering snel terugverdiend

De Lijn trekt 1,9 miljoen euro uit voor het project.  Maar volgens Weyts zullen de kosten snel terugverdiend zijn, aangezien er minder onderhoudskosten nodig zullen en de stoeltjes in recuperatieleder niet zo makkelijk beschadigd geraken door vandalisme. De lederen stoeltjes komen er al eind deze maand in 14 nieuwe Albatrostrams in Antwerpen. En later ook in 146 trams en 230 bussen die besteld zijn. Ook als de stoelen in een oud voertuig moeten worden hersteld, krijgen meteen alle stoelen een nieuw jasje.