De oplossing voor de files? “Thuis blijven”

We staan vaker in de file en niet enkel tijdens de spitsuren. Volgens de halfjaarlijkse filebarometer van Touring Mobilis kiezen we meer dan ooit de auto om ons te verplaatsen tijdens onze vrije tijd. VUB-socioloog Ignace Glorieux vraagt zich in “De wereld vandaag” op Radio 1 af waarom we niet wat meer gewoon thuis blijven.

Hajo Beeckman, verkeersanker bij de VRT wijst op een demografische evolutie: “Er zijn meer actieve 55-plussers, die over een voldoende inkomen beschikken, mobieler zijn, een tweede verblijf hebben en meer op stap gaan. Die uitstapjes doen ze niet alleen in het weekend, maar ook in de werkweek.” Ignace Glorieux bestudeerde de groep. Hij beschrijft ze als “de omnivoren die graag van elke laag van hun vrije tijd optimaal willen genieten”.

Vrijetijdsambities

Toch ziet Glorieux de opmars in vrijwel alle leeftijdscategorieën: “Meer mensen kunnen het zich veroorloven om op een doordeweekse dag er eens op uit te trekken. De opmars van het deeltijds werken is daar ook niet vreemd aan. Daardoor hebben we meer tijd om ons te verplaatsen tijdens de traditionele werkuren. Het aanbod aan dingen die je kan doen tijdens je vrije tijd is bovendien gigantisch groot geworden, ook op weekdagen. Het is een industrie geworden. Het is lang niet meer ongewoon dat mensen vandaag de dag 125 kilometer afleggen om een evenement of concert bij te wonen. In de jaren ’50 of ’60 hadden mensen amper vrije tijd en als ze die hadden bleven ze rond de kerktoren. De evolutie is enorm. Mensen hebben nu als het ware vrijetijdsambities.’ 

Jongeren blijven meer thuis

Ignace Glorieux sluit nochtans een kentering niet uit. “De toename van mobiliteit is voorlopig niet te zien bij jongeren tussen 15 en 20 jaar. Deze groep blijft duidelijk meer thuis dan de oudere generaties. Dat komt door sociale media en de nieuwe communicatiemiddelen. Vaak afspreken  met elkaar hoeft niet meer nu dat iedereen perfect online kan communiceren. En er is nog een nieuw element: jongeren percipiëren het naar buiten gaan vaker als gevaarlijk.” Is de oplossing voor de files dan meer thuis blijven? Go local? Ignace Glorieux: “Er is zo veel entertainment voor thuis, meer dan ooit tevoren. Je vraagt je inderdaad af waarom we niet meer thuis blijven.”

Meest gelezen