DéFI wint en CDH verliest in nieuwe Waalse peiling: "Het kan verkeren in de politiek"

Het ziet ernaar uit dat DéFI als winnaar komt uit de politieke crisis in Franstalig België. Dat blijkt uit een nieuwe peiling van Le Soir en RTL. Het CDH, dat de stekker uit de regeringen trok, verliest dan weer fors. "Het kan verkeren in de politiek", zegt VRT NWS-Wetstraatwatcher Ivan De Vadder.

Uit de peiling blijkt dat de "kleine" radicaal-Franstalige partij DéFI - dat voorheen door het leven ging als FDF - zou verdubbelen in Brussel. Op die manier wordt het daar bijna de grootste partij, na MR. In Wallonië loopt het nog niet zo'n vaart,  maar de partij zet zich wel op de kaart. Vroeger haalde DéFI nog niet de kiesdrempel, nu zou dat wel het geval zijn. 

"Het voormalige FDF zat vroeger in een kartel met de MR", legt Wetstraatjournalist Ivan De Vadder uit in "De wereld vandaag op Radio 1. "Dat kartel werd verbroken na de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde. Het FDF bleef over als een kleine partij. Nu, jaren later, wordt het bijna de grootste partij van Brussel. Het kan verkeren in de politiek."

CDH verliest 

Aan de andere kant blijkt dat de christendemocratische partij CDH fors verliest. Volgens de peiling zou de partij zowel in Brussel als Wallonië halveren.

"Dat is wellicht het gevolg van de politieke crisis in het zuiden van het land", zegt De Vadder. "Het CDH trok uit alle regeringen de stekker en ging op zoek naar nieuwe meerderheden. Dat is in Wallonië gelukt, maar niet in Brussel of in de Franse gemeenschap. Als we de peiling mogen geloven, dan straft de kiezer dat af."

Voorts blijkt dat ook de socialistische partij PS verliest en dat de PTB wint. "Maar dat is een evolutie die al een tijdje bezig is. Dat is niet nieuw."

Krantenoorlog

De resultaten van de peiling verschenen in de loop van de namiddag eerst op de website van de krant La Libre Belgique. Opvallend, want de peiling is uitgevoerd door de concurrerende krant Le Soir en de zender RTL.

"Er is een soort krantenoorlog aan de gang in het zuiden", zegt De Vadder. "In Wallonië heb je twee peilingen: eentje van Le Soir - RTL en eentje van La Libre - RTBF. La Libre en RTBF hadden normaal in juni een peiling moeten lanceren, maar dat gebeurde niet. Officieel werd er gezegd dat er geen budget was, maar volgens anderen gebeurde het onder druk van de PS, die niet nog eens een slechte peiling wilde zien."

"Dat alles heeft iedereen op scherp gezet", zegt De Vadder. "La Libre heeft nu wel een fout begaan door de resultaten als eerste online te zetten. Hier heeft Le Soir en RTL voor de peiling betaald en dan hebben zij er ook de rechten op. Deontologisch is dit niet netjes."