AFP or licensors

ECB: "De beslissing valt in de herfst"

De Europese Centrale Bank heeft nog niet beslist om de steun aan de economie af te bouwen. De ECB verlaagt zelfs haar inflatievooruitzichten.

Sinds deze zomer speculeren economen over de afbouw van het uitzonderlijke geldbeleid van de ECB. Sinds de lente van 2015 pompt de ECB maandelijks 60 miljard euro in de economie - tijdelijk zelfs 80 miljard - om de inflatie en de economische groei in de eurozone aan te wakkeren. In de zomer zei voorzitter Mario Draghi dat een beslissing over de afbouw van dat beleid in de herfst zal vallen. Daar blijft hij bij. 

Draghi is optimistischer geworden over de economische groei, maar de inflatievooruitzichten stelt hij naar beneden bij: 1,5 procent in 2017, 1,2 procent in 2018 en 1,5 procent in 2019. De ECB slaagt er voorlopig niet in om haar belangrijkste doelstelling, een inflatie van net geen 2 procent, te halen.

Bezorgd om dure euro

Draghi laat ook verstaan dat de recente wisselkoersvolatiliteit een bron van onzekerheid is die nauwlettend moet opgevolgd worden. De voorbije maanden is de euro fors duurder geworden ten opzichte van de dollar. Eén euro is nu ongeveer 1,20 dollar waard. Dat is zo'n 15 procent meer dan bij het begin van het jaar.

De dure euro is een spelbreker in het beleid van de ECB. Een  dure euro maakt de export van onze bedrijven minder aantrekkelijk, wat kan wegen op onze groei. Maar een dure eenheidsmunt houdt vooral de inflatie laag, omdat alles wat je importeert, goedkoper is dan voorheen.