AFP or licensorsAFP OR LICENSORS

Europese sancties tegen Noord-Korea

Federica Mogherini bekijkt nieuwe sancties tegen Noord-Korea na de zware nucleaire test voorbije weekend. 

Europa bekijkt nieuwe sancties tegen Noord-Korea. Dat zegt Federica Morgherini, verantwoordleijk voor het gemeenschappelijk buitenlands beleid. Ze zit op dit ogenblik samen met de Europese Ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken in Tallinn. 

Europa wil de economische druk op het Noord-Koreaanse regime opvoeren

Europa heeft al sancties tegen Noord-Korea maar wil de druk nog opvoeren. Europa wil vooral vermijden dat de spanningen tot een militiar conflict zouden leiden.  Er wordt bekeken of de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un op de Europese Zwarte Lijst kan worden geplaatst. 

Amerika bekijkt ook eigen sancties en wil via de Veiligheidsraad internationaal meer druk op Noord-Korea door onder meer de export van olie naar Noord-Korea aan banden te leggen. Maar China en Rusland pruttelen tegen. Het is niet zeker of ze een veto zullen uitspreken in de Veiligheidsraad tegen strenge sancties.