AP

Franse "Amour"-acteur Jean-Louis Trintignant heeft kanker

 De Franse acteur Jean-Louis Trintignant (86) heeft kanker. Dat heeft hij zelf gezegd in een interview met het maandblad Première. "Vroeger had ik schrik van kanker. Nu niet meer (want) ik heb er een", klonk het laconiek.

Trintignants jongste acteerprestatie is -ironie van het lot- in "Happy end" van de Oostenrijkse cineast Michael Haneke, met wie hij reeds samenwerkte voor de meermaals bekroonde film "Amour".

Ook over zijn signeersessies kan Trintignant niet praten zonder een toon van cynische zelfspot aan te slaan. "Wanneer ik mijn handtekening zet, niet gemakkelijk want ik zie nog amper, onderteken ik met 'Jean-Louis Trintignant' en preciseer ik daaronder 'op het einde van zijn leven'". Aan welk soort slepende ziekte hij lijdt, preciseerde Trintignant niet.

Van met pensioen gaan, wil Trintignant echter niet weten: "De gelukkigste momenten van mijn leven, da's wanneer ik werk, wanneer ik op het podium sta." Trintignant ziet in het theater en de poëzie "een therapie".

De acteur kan intussen terugblikken op een carrière met meer dan 120 films, waaronder een resem klassiekers, zoals "Et Dieu... créa la femme", "Un homme et une femme" en "Z".