Jasper Jacobs

Geert Versnick neemt ontslag als Oost-Vlaams gedeputeerde

Geert Versnick (Open VLD) neemt ontslag als Oost-Vlaams gedeputeerde. Gisteren was er nog verwarring rond dat ontslag, maar vandaag schept hij duidelijkheid in een mededeling. "Een woord is een woord", klinkt het. Versnick kwam in opspraak rond dure overnachtingen in Bangkok.

De gedupteerde kwam in juli in het oog van de storm terecht toen Groen naar buiten bracht dat Versnick dure overnachtingen in de Thaise hoofdstad Bangkok had ingebracht als onkosten bij de provincie. Hijzelf verdedigde zich door te zeggen dat het ging om "economische contacten" die hij zou onderhouden met de Thaise hoofdstad. Uiteindelijk liet Versnick weten dat hij ontslag zou nemen "bij de start van het politieke jaar". Volgens hem werd zijn integriteit in twijfel getrokken en is een sereen debat onmogelijk.

Maar gisteren was er verwarring troef over het ontslag toen Versnick er op de de provincieraad met geen woord meer over repte.  Op vraag van de Open VLD-fractie had hij blijkbaar zijn ontslag uitgesteld om in de provincieraad zelf de aantijgingen in verband met de buitenlandse missies te kunnen beantwoorden. Naar eigen zeggen weerlegde hij "punt per punt de aantijgingen" , waarna de Open VLD-fractie van de Oost-Vlaamse provincieraad in zijn afwezigheid unaniem besliste "om mij te vragen op mijn beslissing tot ontslag terug te komen, gelet de fractie geen enkele reden tot ontslag vaststelde".

Versnick besliste daar echte niet op in te gaan. "Een woord is een woord. Na zorgvuldige afweging heb ik beslist om niet in te gaan op het verzoek van mijn fractie. Mijn ontslag zal dan ook ingediend worden zodra mijn fractie een vervanger voorgedragen heeft", klinkt het in de mededeling. "Ik kan niet ontkennen dat ik met spijt afscheid neem van de politiek. (...) Maar het is blijkbaar in de politieke zeden de norm geworden om niet meer de bal te spelen, maar de persoon te tackelen". 

Aangehaalde feiten raken kant noch wal"

Open VLD-Fractieleider Luc Maes betreurt het vertrek van Versnick.  "Alle kosten zijn verklaard, de aangehaalde feiten raken kant noch wal", zegt Maes. "Geert is een goede gedeputeerde met veel dossierkennis en ervaring. Hij heeft veel betekend voor de provincie en heeft veel in gang gezet. We hebben hem verzocht om aan te blijven. Maar hij heeft beslist om de eer aan zichzelf te houden en ontslag te nemen", aldus Maes.

 

Bekijk het volledige interview met Versnick

Video player inladen ...