Geheim Amerikaans ruimteveer wint race tegen orkaan Irma

Op Cape Canaveral in de Amerikaanse staat Florida is vandaag het geheime ruimteveer X-37B gelanceerd. Wat het toestel van de VS-luchtmacht precies doet is niet bekend. Het ruimtetuig moest snel gelanceerd worden, want binnenkort trekt orkaan Irma over Florida.

Om 10 uur lokale tijd is het geheime onbemande ruimteveer X-37B gelanceerd. Daarvoor is voor de eerste keer* gebruik gemaakt van een Falcon 9-raket van het bedrijf SpaceX. Het is alles samen de vijfde vlucht van het ruimtetuig. De Amerikaanse luchtmacht voert met het toestel allerlei testen uit, maar de precieze missie van X-37B is geheim.

Het toestel moest snel worden gelanceerd, want binnenkort trekt orkaan Irma over de staat Florida. Los van de eventuele schade die de orkaan gaat aanrichten aan de lanceerbasis, kan dergelijk toestel natuurlijk niet worden gelanceerd tijdens slecht weer. Ook nu is het weer niet geweldig boven Cape Canaveral, het was lange tijd spannend of de raket op tijd zou worden gelanceerd.

X-37B gaat nu maandenlang in een baan rond onze planeet blijven. Het toestel wordt tegen mei 2018 terug op aarde verwacht.

Video player inladen ...

*In eerste instantie werd in het artikel gemeld dat het de tweede keer is dat SpaceX de X-37B helpt lanceren. Dat is echter niet het geval. Het is wel de tweede keer dat het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk in opdracht van het Pentagon een raket lanceert.