Hypochondrie kost Britse staat tonnen geld

Angst om ziek te worden, kost het Britse gezondheidssysteem NHS (National Health Service) jaarlijks bijna 56 miljoen pond. De oplossing is het ontwikkelen van cognitieve therapieën.

Hypochondrie is geen hedendaags fenomeen. Het internet is één van de boosdoeners in de huidige 'boom' aan mensen die vrezen een vreselijke ziekte te hebben. In de studie wordt onder meer verwezen naar Doctor Google, die een "schat aan informatie" bevat, maar veel mensen op het verkeerde, zere been zetten. Artsen krijgen tegenwoordig patiënten over de vloer met een vier bladzijden lange opsomming van hun kwalen, zegt professor Peter Tyrer van het Imperial College.

 In een studie in het National Institute for Health Research Journal wordt huisartsen aangeraden hun patiënten uitdrukkelijk te vragen of hun gezondheidstoestand hen stress bezorgt. De oplossing ligt in hetzelfde gebied: cognitieve therapieën bestemd om de gevoelens van hypochondrie onder de knoet te houden.