PA Wire/PA Images

Ierland betaalt vervroegd schuld terug aan IMF

De Ierse regering wil 4,5 miljard euro aan leningen vervroegd terugbetalen aan het IMF. Die leningen zouden aflopen tussen 2021 en 2023. Door ze sneller terug te betalen wil het land 150 miljoen euro intresten besparen die het anders zou moeten betalen. 

Het Internationaal Muntfonds leende in totaal 22,5 miljard euro aan Ierland , als onderdeel van het internationaal plan om de Ierse economie er weer bovenop te helpen na de financiële crisis van 2008. 

De Europese Unie  gaf het land in september 2014 de mogelijkheid om die steun vervroegd terug te betalen.  Zo betaalde Ierland al 18 miljard terug tussen december 2014 en maart 2015.   

Na de financiële crisis heeft Ierland 67,5 miljard euro geleend van de Europese Unie en het IMF samen.  Daarvan moet  het nog 45 miljard euro terugbetalen, vooral aan de EU.