Video player inladen ...

Irma is nog niet uitgewoed, of daar zijn José en Katia al

Terwijl Florida nog gespannen wacht op de komst van de verwoestende orkaan Irma, zijn de gedachten van de inwoners van de Kleine Antillen al bij José. Dat is de volgende orkaan die over het gebied zal razen. Gebouwen die nu nog overeind staan, moeten in allerijl beschermd worden. "Het wordt een race tegen de klok", klinkt het. In de Golf van Mexico is Katia intussen een orkaan van categorie 1. 

Op dit moment razen er drie orkanen over de Atlantische Oceaan. Het is van 2010 geleden dat dat het geval was. Irma, al 33 uur lang een orkaan van de hoogste categorie, wordt zaterdag in Florida verwacht.

Rond dezelfde tijd -al kan het ook later zijn- verwachten de Kleine Antillen, die nu al veel schade hebben opgelopen door Irma, alweer een nieuwe orkaan. José, die de komende dagen over de eilanden zal scheren, wordt naar verwachting een orkaan van categorie 4, de op een na hoogste categorie. José zal dus een stuk minder krachtig zijn, maar volgt wel het pad van Irma. Verwacht wordt wel dat hij sneller in noordelijke richting zal trekken.

En nog is het gebied dan niet uit zijn lijden verlost. De volgende orkaan in de rij wordt Katia. Katia heeft zich intussen ontwikkeld tot een orkaan van categorie 1 in het zuidwesten van de Golf van Mexico. Katia zal wellicht aan land gaan in Mexico.

De eilanden die al zijn getroffen door Irma, houden nu hun hart vast voor José. Op Sint-Maarten verleent het Rode Kruis nu alleen nog eerste hulp, maar het moet nu ook gebouwen die nog overeind staan beschermen tegen meer natuurgeweld. "Het wordt een race tegen de klok", klinkt het.

"De ervaring leert dat een tweede storm veel schade kan toebrengen, omdat mensen weer naar buiten gaan en dingen niet meer goed vast zitten", zegt de Nederlandse minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk, die de situatie op het Nederlandse deel van Sint-Maarten nauw in de gaten houdt.