VRT

Landschip van Time Circus begint aan tocht van 10 jaar

Antwerpen beleeft een bijzondere optocht: de maidentrip van het Landschip. Dat is een grote kar van het kunstenaarscollectief Time Circus. Die kar wordt voortgetrokken en geduwd door tientallen vrijwilligers. De tocht van het Landschip is meteen ook het begin van het eerste Festival van de architectuur dat morgen van start gaat in de Singel in Antwerpen.

Een kar van 4 meter hoog, 13 meter lang, 3,5 meter breed en wel 3 ton zwaar is voor het eerst uitgereden in Antwerpen. Het is het begin van wat het Landschip moet worden. Een project van kunstenaarscollectief Time Circus. Zij zijn moderne nomaden met tijdelijke thuisbasis Antwerpen.

De komende vier jaar werken ze aan het Landschip. Dat kan van alles worden. De bedoeling is dat het een plek wordt waar je kan verblijven, mensen ontmoeten en vooral dat het een middel wordt waarmee je je kan verplaatsen. Reizen dus en dat is wat Time Circus  met het Landschip gaat doen, 10 jaar lang.

Pelgrimstocht

De eerste etappe van het Landschip start moeizaam: het is zoeken naar het juiste evenwicht om het gevaarte stabiel op gang te trekken. Daarvoor zijn enkele vrijwilligers komen opdagen. Armand Onckelinckx is een van hen: ”Ik ben gefascineerd door het project. Geen idee waar het naartoe zal gaan en wat mijn rol zal zijn, maar ik hou van dromers die projecten realiseren.”

Over vier jaar, in 2021 dus, moet het Landschip klaar zijn. Het vertrekt dan in Antwerpen en gaat op pure mankracht over land naar Marseille in Zuid-Frankrijk. Daarna wordt het  voortgetrokken en geduwd naar Novisad in Servië, via Timisoara in Roemenië gaat het naar Elefsina in Griekenland.

Een pelgrimstocht op spierkracht zeg maar, want door traag te reizen ontmoet je mensen. En zo brengt Time Circus techniek en cultuur bij elkaar.

Fons Oerlemans is mentor van het Landschip

Een opmerkelijke aanwezige tijdens de maidentrip van het Landschip is Fons Oerlemans. Een avonturier, uitvinder en zeevaarder die tot tien jaar geleden met zelfontworpen vaartuigen de oceanen overstak. Hij geeft de kunstenaars van Time Circus advies, want de tocht van het Landschip eindigt niet in Griekenland. Dat is de laatste etappe op het land. Daarna willen de nomaden ermee naar Brazilië.

Om het zeewaardig en veilig te maken is de kennis en ervaring van Oerlemans heel belangrijk. “Toen ik van het project hoorde, was ik meteen enthousiast”, zegt Oerlemans, “ik zou zelf nog wel eens mee willen varen, maar er is nog veel werk om van deze kar een zeewaardig vaartuig te maken. Toch heb ik er alle vertrouwen in dat dit zal lukken.”

Het prototype van het Landschip staat op de Bolivarplaats in Antwerpen. Morgen wordt het naar deSingel getrokken. Daar is het de blikvanger voor het eerste Festival van de architectuur.