AFP or licensors

Herlees: zo trok orkaan Irma over Barbuda, Puerto Rico en de Dominicaanse Republiek

De orkaan Irma heeft op verschillende Caraïbische eilanden een enorme ravage aangericht. Volgens het Rode Kruis zijn zo'n 1,2 miljoen mensen getroffen. De orkaan heeft de Dominicaanse Republiek intussen verlaten en trekt richting Haïti, Cuba en de Bahama's, met windsnelheden van meer dan 280 kilometer per uur. Mogelijk bereikt ze zaterdagnacht de kust van Florida. Herlees hier hoe het vandaag verliep.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Liveblog gesloten

We sluiten de liveblog hier voor vandaag af. Morgen, gaan we verder in een deze nieuwe liveblog.

"Het lijkt hier een oorlogsgebied"

De Nederlandse correspondent Dick Drayer is momenteel op Sint-Maarten. "Het lijkt hier een oorlogsgebied", zegt hij aan NOS. "Het gebied in de haven is totaal verwoest. De sfeer is nogal grimmig. Er zijn problemen met de watervoorziening en een deel van de bevolking is aan het plunderen."

Gouverneur van Georgia laat kustzone evacueren

De gouverneur van Georgia heeft de verplichte evacuatie bevolen van de kustzones van de zuidoostelijke Amerikaanse staat. Het bevel treedt zaterdag in werking, net voor de verwoestende orkaan Irma mogelijk doorheen de staat zal razen

"Plunderingen op Sint-Maarten"

Op het Frans-Nederlandse Caraïbische eiland Sint-Maarten zijn plunderingen geweest. Dat bevestigt luitenant-ter-zee Egbert Stoel op NPO Radio 1. Hij is vanaf het Maritiem Hoofdkwartier op Curaçao betrokken bij de noodhulp. 

"Het openbaar bestuur heeft nog geen grip op wat er gebeurt", zei Stoel. Vooral het gebrek aan communicatie maakt de situatie moeilijk. Volgens sommigen lopen er ook mensen met wapens rond, maar dat kon de luitenant niet bevestigen. 

Mediacentrum Defensie MCD@mindef.nl Foto Gerben van Es

Thomas Cook verhuist klanten in Florida

Reisorganisator Thomas Cook/Neckermann gaat Belgische klanten die zich in Florida bevinden, overbrengen naar hotels die zich verder weg van het pad van orkaan Irma bevinden. De orkaan gaat vermoedelijk zaterdagavond aan land in de Amerikaanse staat. Nu de storm verder koers zet naar Cuba en Florida, heeft de reisorganisator klanten die deze week nog moeten vertrekken naar deze bestemmingen gecontacteerd om hen aan te raden hun reis kosteloos uit te stellen of te annuleren.

Ongeveer 2.000 Belgen in het gebied

In het gebied dat momenteel is getroffen door de orkaan Irma zijn ongeveer tweeduizend Belgen geregistreerd, al is het moeilijk om een precies beeld te krijgen van de eigenlijke Belgische aanwezigheid. Dat zegt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR). "Voorlopig zijn er geen aanwijzingen over Belgische slachtoffers, maar het is uiteraard nog te vroeg om uitsluitsel te geven."

Drie doden in Puerto Rico

In Puerto Rico zijn drie doden gevallen door orkaan Irma. Dat heeft de gouverneur van het Amerikaanse eiland bekendgemaakt. 

Een vrouw van 79 stierf na een val, toen ze naar een schuilplaats werd gebracht. Een andere vrouw werd in haar huis geëlektrocuteerd en een man kwam om het leven door een verkeersongeluk tijdens de storm. 

De voorlopige dodentol van orkaan Irma staat momenteel op negen. Eerder werd gewag gemaakt van acht dodelijke slachtoffers op het eiland Sint Maarten, maar dat aantal werd teruggebracht tot vier. Ook op Anguilla en Barbuda kwamen twee mensen om het leven.

Rode Kruis: "Al 1,2 miljoen mensen getroffen door Irma"

Naar schatting 1,2 miljoen mensen op de Caraïben zijn al getroffen door de verwoestende orkaan Irma. Dat zegt de Internationale Federatie van het Rode Kruis (ICRC) en van de Rode Halve Maan. 

Op het eiland Barbuda zijn bijna alle gebouwen beschadigd of vernield. Op Puerto Rico zitten honderdduizenden mensen zonder stroom. Irma heeft ook een spoor van vernieling getrokken op de Britse Maagdeneilanden, Anguilla, Sint Maarten, Saint-Barthélemy en St Kitts and Nevis.

 De orkaan zet nu koers richting de Turks- en Caicoseilanden, de Bahama's en de Amerikaanse staat Florida. Volgens de Verenigde Naties kunnen de komende dagen nog eens tot 37 miljoen mensen getroffen worden door Irma.

Geen acht, wel vier doden op Sint Maarten

Op het Franse deel van het eiland Sint Maarten zijn vier doden gevallen als gevolg van orkaan Irma. Dat heeft de Franse eerste minister Edouard Philippe bekendgemaakt. Eerder werd melding gemaakt van acht dodelijke slachtoffers.

Op het Franse eiland Saint-Barthélemy vallen geen slachtoffers te betreuren, verklaarde Philippe nog. Wel zou er een vijftigtal mensen gewond geraakt zijn, waarvan twee ernstig. 

AFP or licensors

Ook Donald Trump reageert: "Onze teams staan klaar"

Het National Hurricane Center (NHC) verwacht dat de orkaan tegen zaterdagnacht Belgische tijd de Amerikaanse staat Florida zal bereiken. Tegen dan zal de orkaan afgezwakt zijn tot een orkaan van categorie vier, voorspelt het NHC, maar ook dan kunnen de gevolgen catastrofaal zijn. Vooral de zogenoemde Florida Keys, de eilandenreeks voor de zuidelijkste punt van het vasteland, verbonden met bruggen, dreigen zwaar getroffen te worden. 

In het zuiden van Florida bereiden ze zich alvast voor op het ergste. De noodtoestand is er van kracht en inwoners van de lager gelegen kustgebieden, waaronder Miami Beach en de Florida Keys, worden op bevel van de gouverneur geëvacueerd. Op de snelwegen richting het noorden staan intussen ellenlange files. 

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Macron: "Heel Frankrijk is gemobiliseerd"

"Frankrijk is geraakt", reageerde de Franse president Emmanuel Macron na de verwoestende doortocht van orkaan Irma, tijdens een staatsbezoek in Griekenland. Het Franse eiland Saint-Barthélemy en het Franse deel van het eiland Sint Maarten werden bijzonder zwaar getroffen door de orkaan. Er vielen zeker acht doden.

"De schade is absoluut verschrikkelijk ... alweer is het een ramp die gevolgen heeft voor degenen die in de moeilijkste omstandigheden leven," stelde Macron verder. De Franse president benadrukte ook de noodzaak om stappen te ondernemen tegen klimaatverandering, "om dergelijke natuurrampen in de toekomst te vermijden". 

"Heel Frankrijk is gemobiliseerd", verzekerde de president nog. 

Drie orkanen in de Atlantische Oceaan

Naast Irma, een orkaan van categorie 5, razen er op dit moment nog twee andere, minder krachtige orkanen in de Atlantische Oceaan: Jose en Katia. 

Katia, een orkaan van categorie 1, bevindt zich momenteel op 335 kilometer ten oosten van de Mexicaanse havenstad Tampico, in de Mexicaanse Golf. De storm haalt voorlopig windsnelheden rond de 130 kilometer per uur. Het National Hurricane Center (NHC) verwacht dat Katia nog aan kracht zal winnen, vooraleer ze komend weekend aan land gaat in Mexico. 

Op zo'n 1.300 kilometer ten oosten van de Kleine Antillen, te midden van de Atlantische Oceaan, raast orkaan Jose, met windsnelheden van zo'n 140 kilometer per uur. De storm beweegt zich langzaam richting het westen en lijkt hetzelfde traject te zullen afleggen als zijn grote zus Irma. Verwacht wordt dat Jose de komende uren zal uitgroeien tot een orkaan van categorie 3 of 4, maar zal afzwakken eens hij dit weekend de Caraïbische eilanden bereikt.

Het is de eerste keer sinds 2010 dat er drie actieve orkanen tegelijk boven de Atlantische Oceaan hangen. Meer over de andere orkanen hier. 

AFP or licensors

TUI: "Vluchten gaan door volgens schema"

TUI Belgium heeft de komende dagen verschillende vluchten gepland richting het Caraïbisch gebied: morgen naar Cancun (Mexico) en Varadero (Cuba), zaterdag naar Miami en Punta Cana (Dominicaanse Republiek) en zondag naar Jamaica en Santo Domingo (DR). Bij geen van die vluchten is de landing voorzien op de dag dat de orkaan Irma over die regio zou trekken. De vluchten gaan dan ook door zoals oorspronkelijk gepland, meldt de touroperator.

Irma trekt momenteel verder in noordwestelijke richting, ten noorden van de Dominicaanse Republiek. Het land lijkt dus aan de ergste gevolgen van de storm te zullen ontsnappen. Toch heeft TUI uit voorzorg de reizigers met accommodatie in Samana, aan de noordzijde van het eiland, ondergebracht in meer zuidelijk gelegen resorts. TUI heeft zo'n 1400 reizigers op de Dominicaanse Republiek. 

Ook reisorganisator Thomas Cook had gisteren al een tiental reizigers in Plata, op de Dominicaanse Republiek, overgebracht naar een ander hotel.

AFP or licensors

Overzicht: Irma, de krachtigste orkaan ooit geregistreerd 

Video player inladen ...

Dodentol Irma loopt op tot 10

Lokale autoriteiten melden dat er op het eiland Anguilla, een Brits overzees gebied met zo'n 15.000 inwoners, minstens één dodelijk slachtoffer is gevallen door orkaan Irma. De voorlopige dodentol van de orkaan loopt daarmee op tot tien. 

De Britse regering spreekt ook van "zware en op sommige plaatsen kritische schade" op Anguilla. De regering wacht rapporten af om de "volledige omvang van de verwoestingen op te maken". De haven en luchthaven van het eiland zijn momenteel gesloten.     

Ook de nabijgelegen Britse Maagdeneilanden hebben "zware schade" geleden. Op het eiland Montserrat, een ander Britse overzees gebied, is de schade evenwel "niet zo zwaar als eerst gedacht".  

Irma breekt orkaanrecord

Irma is al meer dan 33 uur een orkaan van de hoogste categorie. Zij is daarmee de langst met deze intensiteit durende cycloon door alle weerdiensten ter wereld geregistreerd. Dat meldt Météo France. 

Irma breekt het record van de supertyfoon Haiyan. Die genereerde in 2013 op de Filipijnen identieke windsnelheden (295 km per uur) maar dat slechts gedurende 24 uur.     

"Een dergelijke intensiteit  gedurende een zo lange tijd is in de hele wereld niet gezien sinds het begin van het satelliettijdperk een vijftigtal jaar geleden", aldus weersvoorspeller Etienne Kapikian bij de Franse weerdienst Météo France.

Video: ravage op Sint Maarten

Een inwoonster van de Collectivité de Saint-Martin, het Franse deel van het eiland Sint Maarten, filmde vanuit haar auto de enorme ravage die orkaan Irma heeft aangericht op het eiland.

In het noordelijke, Franse deel van Sint Maarten vielen acht doden door de orkaan. In het zuidelijke, Nederlandse deel zijn voorlopig geen dodelijke slachtoffers gemeld. 

Rutte: "Geen dodelijke slachtoffers in Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius"

Op Sint Maarten (het Nederlandse deel van het Frans-Nederlandse eiland Sint-Maarten) en de Nederlandse eilanden Saba en Sint Eustatius is voorlopig geen melding gemaakt van dodelijke slachtoffers na de doortocht van orkaan Irma. Dat heeft de Nederlandse minister-president Mark Rutte bekendgemaakt na crisisoverleg.

Bewoners zijn van de buitenwereld afgesloten.

Rutte sprak ook van "grootschalige verwoesting van infrastructuur, huizen en bedrijven" op Sint Maarten. "Inwoners hebben geen stroom, benzine of stromend water. Huizen staan onder water en auto's drijven door de straten. Bewoners zijn van de buitenwereld afgesloten". Ook de internationale luchthaven en haven van Sint Maarten zijn ontoegankelijk. Op de eilanden Saba en Sint-Eustatius is de schade minder en "stabiel".    

Rutte heeft zijn landgenoten opgeroepen om het Rode Kruis geld te geven om de slachtoffers van orkaan Irma in het Caraïbische deel van Nederland te helpen. Hij beloofde de getroffenen dat Nederland er alles aan zal doen om te helpen.     

Frankrijk zal proberen drinkwater, levensmiddelen en generatoren naar de getroffen gebieden te brengen, zo heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb gezegd. De luchthaven van het Franse deel van Sint Maarten niet zwaar beschadigd. Het is de bedoeling daar te landen met helikopters en later met vliegtuigen.   

Unicef waarschuwt: "Meer dan 10 miljoen kinderen bedreigd"

Unicef, het Kinderfonds van de Verenigde Naties, waarschuwt dat meer dan 10,5 miljoen kinderen schade dreigen te ondervinden door de doortocht van orkaan Irma. 

Unicef verwacht dat vooral op de eilanden van het oostelijk Caraïbisch gebied, de Dominicaanse Republiek, Haïti en Cuba kinderen geconfronteerd zullen worden met de schade die door Irma is aangericht. De organisatie maakt zich in de eerste plaats zorgen over de kinderen in de kustgebieden, die de grootste impact kunnen ondervinden.

Het Kinderfonds wil in de getroffen gebieden, waaronder Anguila, de Britse Maagdeneilanden, Barbuda en de Turks- en Caicoseilanden, zorgen voor sanitaire voorzieningen en voor de toevoer van zuiver water. Daarnaast wordt er ook opvang voorzien voor de slachtoffers.

In de dagen voor de storm had Unicef al water, voedsel en medicijnen, waterzuiveringstabletten, hygiënekits, beschuttingsmateriaal en schoolkoffers voorzien in Antigua, Barbuda en Barbados.

Nederlands leger begint snel met herstel Sint Maarten

Het is er op dit moment vijf uur 's nachts, maar van zodra het licht wordt beginnen Nederlandse soldaten op de Caraïbeneilanden Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba met herstelwerkzaamheden. De soldaten zullen ook instaan voor de openbare orde en de verspreiding van hulpgoederen en drinkwater, aldus het Nederlandse ministerie van Defensie.

Ook Parijs organiseert hulp. De Franse minister voor Overzeese Gebieden Annick Girardin is deze morgen aangekomen op het eiland Guadeloupe, waarvan het Franse deel van Sint Maarten afhangt. Ze heeft bijna tweehonderd hulpverleners en materieel bij.

Luchtfoto's tonen totale verwoesting op Sint Maarten

Luchtfoto's van het het Nederlandse ministerie van Defensie tonen de verwoesting in Philipsburg, de hoofdstad van Sint Maarten, na de doortocht van orkaan Irma. De ravage in de straten en langs de kust is enorm. Ook de luchthaven, beroemd omwille van zijn bijzonder korte landingsbaan, is zwaar getroffen.

Het Caraïbische eiland Sint Maarten is verdeeld in een Frans en een Nederlands deel. In de Franse Collectivité de Saint-Martin zijn al zeker acht dodelijke slachtoffers gevallen. Of er doden gevallen zijn in het Nederlandse deel is nog niet duidelijk.

AFP or licensors
AFP or licensors
AFP or licensors
AFP or licensors

De Nederlandse Koninklijke Marine deelde op Twitter ook luchtbeelden vanuit een helikopter boven Sint Maarten:

Een Amerikaanse dominee was getuige van de verwoesting op Sint Maarten:

"Maanden of jaren nodig om hiervan te herstellen"

Vanuit eilandengroepen als de Maagdeneilanden en Antigua en Barbuda sijpelen na de doortocht van Irma steeds meer beelden en getuigenissen over de ravage door. De premier van Antigua en Barbuda, Gaston Browne, is met het vliegtuig naar Barbuda geweest. Hij zei dat ongeveer 60 procent van de zowat 1.400 inwoners op het eiland dakloos is. "Telecommunicatiesystemen liggen plat. Het zal maanden, zoniet jaren vergen om hiervan te herstellen." Browne bevestigde dat een peuter van twee omkwam toen het gezin het huis wilde ontvluchten.

Op de Maagdeneilanden (St. Thomas)  zat Laura Strickling 12 uur in een bunker van haar appartement, samen met haar man en hun dochtertje van 1 jaar. Ze schrok zich een hoedje toen ze weer buiten konden. Het anders groene eiland, vol vegetatie, zag er helemaal anders uit. "Niks heeft nog bladeren. Het is gek. We hielden zo van het groene hier, maar dat is weg. (...) het zal nog jaren duren om hiervan te herstellen."

60 procent van mijn mensen is dakloos

Gaston Browne, premier Antigua en Barbuda

Video: ravage op Guadeloupe

Video player inladen ...

Zeker 8 mensen omgekomen op Sint-Maarten

De Franse regering heeft via minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb laten weten dat het officiële dodencijfer op het Nederlands-Franse eiland Sint-Maarten nu op acht ligt. Er is sprake van minstens 23 gewonden. Eerder was al een kind omgekomen op Barbuda, wat het aantal doden door Irma op minstens negen brengt.  

Het is nog niet duidelijk of op het Nederlandse deel van het eiland dodelijke slachtoffers zijn gevallen. "We kunnen er nu nog geen niks zinnigs over zeggen. Je houdt je hart vast als je de schade ziet, maar we weten het nog niet", zei de Nederlandse minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk deze morgen tegenover de openbare omroep NOS.     

Volgens Paul de Windt, directeur van de krant The Daily Herald op Sint-Maarten, zijn de gevolgen van het natuurgeweld "catastrofaal. Er liggen manshoge stapels troep in de straten. We hebben geen stroom, geen elektriciteit, geen benzine. Alleen vaste telefoonlijnen werken nog. De overheid kan nauwelijks met de bevolking communiceren."    

De luchthaven is nog onbereikbaar, zei Plasterk. Er wordt alles in het werk gesteld om het vliegveld weer bereikbaar te maken, eerst voor helikopters en kleinere vliegtuigen. Het is de bedoeling dat vrijdag een eerste groot vliegtuig met extra hulpmiddelen naar Sint-Maarten kan. Ook de haven is niet bereikbaar, zei luitenant Egbert Stoel van de Nederlandse marine op de Nederlandse radio.

Op Binnenlandse Zaken in Parijs is een crisiscentrum opgericht. In Den Haag zal een crisiscentrum over verdere hulp beslissen.

Vlaamse ziet hotel op Dominicaanse Republiek leeglopen: "Eerste keer storm van dit kaliber"

Saskia Schoukens baat een hotel uit op de Dominicaanse Republiek, waar Irma rond deze tijd aankomt (het is daar nu half 3 's nachts).  "We slapen niet op ons gemak. Ik kan eigenlijk nog altijd niet slapen." 

Irma heeft intussen al de grootte van Frankrijk. "We wonen hier nu negen jaar en het is de allereerste keer dat we een orkaan maken, zeker van dit kaliber." Het is er bij Saskia, in de provincie Puerto Plata, nog letterlijk stilte voor de storm momenteel. "Het is nu nog extreem kalm. We hebben al het meubilair van buiten binnengehaald: ligzetels, tafels, parasols. We hebben eten ingeslagen voor enkele dagen, en een beetje cash geld afgehaald."  

Het hotel is inmiddels verlaten: "We hadden allemaal Canadezen hier. Zij wilden niet blijven. Ik heb voor iedereen een vlucht naar huis kunnen regelen, ze zijn om 3.30 uur vanmiddag (gisteravond Belgische tijd, nvdr) allemaal vertrokken."

We hebben al het meubilair van buiten binnengehaald

Hulporganisaties houden hart vast voor Haïti

 In Haïti, waar Irma nog moet passeren, heeft de VN ploegen gestuurd om de overheid te helpen met coördineren. Haïti is een van de armste landen ter wereld en herstelt nog van een lange droogte dit jaar - die hongersnood veroorzaakte- en van de orkaan Matthew vorig jaar. Hulpverleners houden hun hart vast.

"Irma kan 37 miljoen mensen treffen"

De VN schat dat Irma tot 37 miljoen mensen kan treffen. Woordvoerder Stephane Dujarric zegt intussen dat er een ploeg onderweg is naar Barbados om plaatselijke hulpteams bij te staan om slachtoffers te helpen.

"Iedereen moet weg, en dat is nu aan het gebeuren"

Marc De Vlieger woont al 40 jaar in Florida, waar Irma verwacht wordt tegen het weekend. "Ik heb hier al heel wat stormen gezien. In de jaren 80 waren de stormen veel kleiner. De grootste die we meemaakten in Florida, was Wilma, 12 jaar geleden. Maar nu zijn de mensen enorm afgeschrikt door de beelden van Houston en Texas."

Marc zelf is er trouwens ook niet echt gerust op: "Ik ben niet snel bang, maar nu wel, met de klimaatverandering en na de beelden die we al zagen. Het water blijft maar komen bij een orkaan. 12 jaar geleden heb ik twee huizen verloren. Het duurde vier jaar om dat weer op te bouwen."    

Veel mensen trekken intussen weg voor het aankomende natuurgeweld. "Iedereen die op een eiland woont, zoals Key West, moet weg, en dat is nu aan het gebeuren. Er is maar één weg naar Miami, en dat is 5 uur rijden."Daarbij zijn ook Belgen die op hotel zitten. "Die hebben nog nooit zoiets meegemaakt. Bij hen moet de paniek groot zijn."

Marc zelf blijft thuis: "Als er dingen beginnen los te komen, kan je er nog iets aan doen." Of toch in de mate van het mogelijke: als een huis zijn dak verliest, en de zware regen valt binnen, dreigt al snel het plafond in te vallen.

 

12 jaar geleden heb ik twee huizen verloren. Ik ben niet snel bang, maar nu wel.  

AP 2017

Crisisoverleg in Nederland over orkaan Irma

Een aantal eilanden in het Caraïbisch gebied, zijn Nederlands gebied. De ministers in Nederland die het meest betrokken zijn bij de hulpverlening op de eilanden die door orkaan Irma zijn getroffen, komen vanochtend bij elkaar in het Nationaal Crisiscentrum in Den Haag. Dat zegt NOS.

Zij zullen daar de situatie op de eilanden bespreken en eventueel maatregelen nemen. De bijeenkomst begint om 10.00 uur en wordt geleid door premier Rutte.

Naast Rutte zullen de ministers van Justitie, Defensie, Binnenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken en Milieu er zijn.   

De orkaan is intussen over Sint-Maarten geraasd, wat deels Frans en deels Nederlands gebied is. Het Nederlands marineschip Zr. Ms. Zeeland liet een helikopter boven de eilanden vliegen, en volgens de commandant is er "zeer grote materiële schade op Sint-Maarten." De schade op andere Nederlandse eilandjes Saba en Sint-Eustatius valt relatief mee, schrijft de commandant.

Irma scheert langs Puerto Rico

De orkaan Irma raast verder over de Caraïben. Gisteravond lokale tijd scheerde de orkaan van categorie 5 langs Puerto Rico met winden tot 295 kilometer per uur. Hoewel het oog van de storm het Amerikaanse eiland niet bereikte, viel op vele plaatsen de stroom uit. Zo zit ongeveer de helft van de drie miljoen inwoners zonder stroom. In het centrum en het noorden van het eiland zijn rivieren buiten hun bedding getreden

De Amerikaanse regering had eerder al de noodtoestand uitgeroepen op Puerto Rico en de Maagdeneilanden. De gouverneur van Puerto Rico, Ricarde Rossello Nevares, had de bevolking ook al gevraagd om niet op straat te komen en beschutting te zoeken op veilige plaatsen.  Irma, die al een spoor van vernieling naliet op Barbuda en Sint-Maarten, rukt nu verder op naar het westen in de richting van de Dominicaanse Republiek. Minstens tot de Bahama's zal de orkaan haar huidige kracht behouden, zo schatten meteorologen.

2017 Getty Images
2017 Getty Images

Caraïbisch eiland Barbuda "totaal verwoest"

Het kleine Caraïbische eiland Barbuda is "totaal verwoest" na de doortocht van orkaan Irma. Dat heeft premier Gaston Browne van Antigua en Barduda gezegd. Op het eiland is al minstens één dodelijk slachtoffer geteld."Voor het ogenblik hebben we slechts één dode geregistreerd", aldus Browne, maar de orkaan van categorie 5 heeft dermate veel vernieling aangericht dat er van het eiland van 1.600 inwoners "niets meer overblijft dan een puinhoop".   

Het hele eiland staat onder water, Barbuda is amper bewoonbaar

Gaston Browne, premier van Antigua en Barbuda

Browne bekeek de schade vanuit de lucht en stelde vast dat "minstens 95 procent van de gebouwen beschadigd is". "Het hele eiland staat onder water. Op dit moment is Barbuda amper bewoonbaar", zei de premier aan lokale radiozender ABS. Op het naburige Antigua was er slechts lichte schade.

Ook het Franse deel van Sint-Maarten is "voor 95 procent" vernield, zo deelde voorzitter Daniel Gibbs van de Territoriale Raad mee. "Het is een enorme ramp. 95 procent van het eiland is vernield. Ik ben in shock", zo verklaarde hij aan Radio Caraïbes International. Eerder had de prefect van het naburige Guadeloupe meegedeeld dat er in het Franse deel van Sint-Maarten al zes doden zijn geteld.

Zes doden na doortocht op Frans deel Sint-Maarten

De doortocht van orkaan Irma op het Franse deel van Sint-Maarten heeft minstens zes mensenlevens geëist. Dat heeft prefect Eric Maire van Guadeloupe gezegd. Guadeloupe is een nabijgelegen Frans overzees departement.

Deze balans is niet definitief

Eric Maire, prefect van Guadaloupe

"We riskeren jammer genoeg nog meer ontdekkingen te doen", zo verklaarde de prefect aan journalisten.   Eerder had de Franse minister van Overzeese Gebieden Annick Girardin aangegeven dat er op het Franse eiland Saint-Barthélemy en op Sint-Maarten minstens twee doden waren gevallen als gevolg van de doortocht van Irma.

De doortocht van orkaan Irma in kaart

Donderdag volgen we de orkaan Irma op de voet via deze liveblog. Voor de updates van woensdag, verwijzen we u graag door naar dit artikel.

Herlees: zo trok orkaan Irma over Barbuda, Sint-Maarten, Puerto Rico en de Dominicaanse Republiek