Man die agenten in Schaarbeek neerstak staat terecht: hier gaat het over

De man die vorig jaar twee agenten neerstak in Schaarbeek, moet zich vanmorgen verantwoorden voor de correctionele rechtbank in Brussel. Hij staat terecht voor moordpoging in een terroristische context, slagen en verwondingen in een terroristische context, verboden wapenbezit en gewapende weerspannigheid.  

Het was kort voor de middag, vorig jaar, op 5 oktober, toen Hicham Diop vlakbij de drukke Lambertmontlaan in Schaarbeek plots 2 agenten van de politiezone Brussel-Noord aanviel. Een agent werd met een mes in de nek gestoken, een andere in de buik. Toen een andere politiepatrouille tussenbeide kwam brak Hicham Diop nog de neus van een van die agenten. Pas toen ze hem in het been schoten konden ze hem inrekenen. 

Wat was zijn motief?

Bij zijn eerste ondervraging had de man verklaringen afgelegd die erop wezen dat het mogelijk wel om een terreurdaad ging. Diop stond bij de veiligheidsdiensten trouwens bekend om zijn sympathieën voor en zijn contacten met extremistische moslims. En toen hij tijdens zijn ondervraging verklaarde dat "zijn broer een strijder was", werd die ook opgepakt. Later bleek dat zijn broer niets te maken had met de steekpartij, beide mannen leven al jaren in ruzie. Zijn broer werd dan ook buiten vervolging gesteld.

Volgens zijn advocaten had Hicham Diop evenwel geen terroristische motieven. Zijn aanval op de agenten zou te maken hebben met het feit dat Diop in 2011 aangereden werd door een auto van de federale politie.  Hij raakte daarbij gewond aan het been. De man had het er blijkbaar moeilijk mee dat de agenten niet gestraft werden voor die aanrijding. Volgens zijn advocaten viel hij de politiemensen in Schaarbeek aan om hun wapen te bemachtigen en had hij de bedoeling om met dat wapen de agenten op te zoeken die hem hadden aangereden.  

Wat weten we nog over Hicham Diop?

De man is een oud-militair en voormalig bokser. Op het moment van de feiten woonde hij met zijn vrouw en 5 kinderen in Schaarbeek.  Sinds de steekpartij zit hij in de gevangenis. 

Welke straf riskeert hij?

De misdrijven waarvoor hij terechtstaat zijn niet de minste: poging tot moord in een terrorische context, slagen en verwondingen met voorbedachtheid in een terroristische context, verboden wapenbezit en gewapende weerspannigheid.

Komt daar nog bij dat 2 andere agenten van de politiezone Brussel-Noord hem ook nog rechtstreeks gedagvaard hebben voor bedreigingen met de dood. Hicham Diop zou hen daarmee bedreigd hebben toen ze hem na zijn arrestatie aan het bewaken waren. De agenten willen de rechters vragen om dit feit mee in overweging te nemen.

De man riskeert tot 40 jaar gevangenisstraf. De rechtbank heeft 3 volle dagen uitgetrokken voor deze rechtszaak maar de man zal ten vroegste halfweg volgende maand weten welke straf hij krijgt.