Migranten in het Maximiliaanpark: wat kan er met hen gebeuren?

De voorbije twee dagen heeft de politie migranten opgepakt aan het treinstation Brussel-Noord. Dezelfde groep verblijft ook in het Maximiliaanpark. Ze willen naar Groot-Brittannië, maar het is zeer twijfelachtig of dat ook lukt. Ondertussen blijven ze hier, illegaal. Maar wat gebeurt er met hen als ze worden opgepakt? Kunnen ze worden teruggestuurd? Of kunnen ze opvang krijgen?  

Het probleem is niet nieuw. De naar schatting 500 migranten, voornamelijk uit Eritrea en Soedan, slapen in het Maximiliaanpark of in het Noord-Station, op zoek naar meer beschutting. Ze willen geen asiel in België. Ze willen doorreizen naar Groot-Brittannië. Ze zijn dus illegaal in het land.

Ze willen naar Groot-Brittannië omdat ze denken dat ze daar makkelijker werk gaan vinden en omdat de Britten geen identiteitskaart kennen, vermoeden ze dat ze daar minder gecontroleerd zullen worden. Onder de migranten opereren ook mensensmokkelaars. Ook zij proberen migranten richting Groot-Brittannië te krijgen, om de simpele reden dat ze er dan iets aan kunnen verdienen.

Wat zijn nu de opties voor de politie en voor staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Waar kunnen deze mensen terechtkomen?

  • Opvangen

Vandaag nog liet staatssecretaris Francken weten dat kwetsbare migranten, zwangere vrouwen en jonge kinderen, opvang kunnen krijgen. Ze zullen terecht kunnen in de daklozenopvang. Dat is natuurlijk slechts een tijdelijke oplossing, maar dan slapen ze tenminste niet meer in een park of station. Dat moet wel gebeuren op vrijwillige basis en bovendien is hun aantal klein. Minderjarigen zullen meteen worden doorgestuurd naar de voogdijdiensten, waarna ze in een open opvangcentrum terechtkomen.

  • Oppakken

Omdat de migranten geen papieren hebben en dus illegaal in het land verblijven, kunnen ze worden opgepakt. Zoals vandaag op bevel van de minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Bij de mensen die vandaag zijn opgepakt, was één iemand minderjarig. Hij of zij komt terecht bij de voogdijdiensten en daarna in een open opvangcentrum. De anderen, hoofdzakelijk jonge mannen, worden eerst verhoord door de politie. Daarna neemt de Dienst Vreemdelingenzaken het over. Zij proberen zo snel mogelijk de identiteit te achterhalen.

  • Terugsturen

Als de Dienst Vreemdelingenzaken erin slaagt om de identeit te achterhalen (en dat is niet altijd evident), dan komt die persoon terecht in een gesloten opvangcentrum. Van daaruit wordt hij of zij uitgewezen. Als de persoon in kwestie al geregistreerd is in een ander EU-land, wordt hij of zij naar dat land teruggestuurd en dat binnen de maand. Als hij of zij nergens geregistreerd is, volgt een terugkeer naar het thuisland, ongeacht de situatie in dat land. Die procedure duurt langer. Een terugkeer naar het thuisland moet in principe binnen de twee maanden gebeuren, maar die termijn is wel verlengbaar.

  • Asiel aanvragen

De optie om asiel aan te vragen lijkt evident, maar voor de mensen die hun zinnen gezet hebben op een verblijf in Groot-Brittannië is het dat niet. Nochtans zou de meerderheid van de mensen die nu in het Maximiliaanpark en het Noord-Station zitten, asiel krijgen. Er zijn er die dat wél doen, maar vorige maand waren dat er maar een 6-tal.

De situatie van de migranten in het Maximiliaanpark en in het Noord-Station is dus verre van eenvoudig. Asiel willen ze niet, want Groot-Brittannië lonkt en de meesten willen ook geen opvang, vaak uit angst voor waar ze zullen terechtkomen. Ondertussen verblijven ze hier illegaal en kunnen ze dus op elk moment worden opgepakt en teruggestuurd.