Piet den Blanken / Hollandse Hoogteimmigranten in Sicilie

Artsen Zonder Grenzen: "Migranten schrijnend behandeld in Libische detentiecentra"

De migranten en vluchtelingen in de detentiecentra in Libië leven in schrijnende omstandigheden. Dat zegt Joanne Liu, internationaal voorzitter van Artsen Zonder Grenzen (AZG).  

Lui schreef een open brief aan de Europese leiders en klaagt de vastberadenheid van Europa aan om die migranten in schokkende omstandigheden toch in Libië te laten vastzitten en hen buiten Europa te houden.     

Sinds ruim een jaar biedt AZG hulp aan mensen in detentiecentra in de Libische hoofdstad Tripoli. De internationale voorzitter van AZG zag uit eerste hand de afschuwelijke situatie voor de migranten en vluchtelingen. "De detentie van migranten in Libië is verrot tot op het bot", benadrukt Joanne Liu. "Die mensen worden behandeld als handelswaar. Mannen, vrouwen en kinderen worden lukraak opgesloten, uitgebuit en mishandeld. Ze worden in donkere en smerige ruimtes gegooid zonder enige lucht van buiten en op elkaar gepropt."

"De detentie van migranten in Libië is verrot tot op het bot

Joanne Liu

Liu hoorde verhalen van mannen die in groepen gedwongen werden naakt rond te lopen in de buitenplaats. "Vrouwen worden verkracht en daarna gedwongen hun familie thuis te bellen en hen om geld te vragen voor vrijlating. Iedereen die ik gezien heb, had tranen in hun ogen."     

In de open brief klaagt Liu de medeplichtigheid van de Europese leiders aan. "Met oogkleppen richt Europa haar pijlen op één simpel doel: mensen buitenhouden. Ze zetten Europees geld in om boten vanuit Libië tegen te houden. En dit beleid voedt tegelijk een crimineel systeem van grove mishandeling."

"Gruwelijke beleid" moet stoppen

Voor Liu moet dit "gruwelijke beleid" dringend stoppen. "Er moet een basaal respect komen voor hun mensenrechten, inclusief toegang tot genoeg voedsel, water en medische zorg. Regeringen hebben verklaard dat de directe omstandigheden van de mensen verbeterd moet worden. Die verbetering is absoluut nog niet in zicht," aldus Liu. 

Mensen zouden niet de keuze moeten hebben tussen sterven op de zee of leven in erbarmelijke omstandigheden in de detentiecentra

Joanne Liu

Voor AZG is Libië het meest recente en meest extreme voorbeeld van het Europees migratiebeleid dat als voornaamste doel heeft mensen uit het zicht te duwen. De organisatie verwijst ook naar onder meer de deal tussen Turkije en Europa uit 2016 en de praktijken van Griekenland, Frankrijk en de Balkanlanden. "Het is een groeiende trend van grensafsluitingen. Zo worden opties afgesloten voor mensen die veilige en legale wegen zoeken om naar Europa te komen. Zij belanden steeds dieper in het zwarte woud van smokkelaarsnetwerken. Diezelfde netwerken waarvan de Europese leiders zeggen dat zij die willen ontmantelen," aldus Liu.     

AZG is geen voorstander van open grenzen. "Maar de schrijnende situatie in de detentiecentra moet veranderen. Mensen zouden niet de keuze moeten hebben tussen sterven op de zee of leven in erbarmelijke omstandigheden in de detentiecentra."