Nederlands Limburg verwacht massale toestroom Belgen bij kernramp in Tihange

Nederlands Limburg verwacht een toestroom van Belgen als er zich een ramp zou voordoen in de kerncentrale van Tihange. Mogelijk zullen de omwonenden van de kerncentrale per auto de A2-snelweg naar Nederland nemen, en de auto's moeten dan aan de grens bij Eijsden afgespoten en ontsmet worden.

Dat heeft Peter Vullers gezegd, de projectleider straling van de veiligheidsregio's Zuid-Limburg en Limburg Noord. Vullers deed dat voor een besloten bijeenkomst in Maastricht, waar de bestuurders van de gemeenten en de provincie meer informatie kregen over de risico's van de Belgische kerncentrale in Tihange.

Weinig risico

De veiligheidsregio's noemen die risico's voor Nederlands Limburg "beperkt". In Limburg zouden volgens de organisaties geen doden vallen of mensen te maken krijgen met stralingsziekte, als gevolg van een eventuele kernramp in Tihange.

Toch worden er maatregelen getroffen, zoals het uitdelen van jodiumpillen, om te vermijden dat mensen schildklierkanker zouden krijgen. Vanaf 9 oktober zouden jongeren onder de 18 jaar en zwangere vrouwen - de meest kwetsbare groepen - in een groot deel van Nederlands Limburg jodiumtabletten krijgen van de overheid.

Tsjernobyl

De veiligheidsregio's baseren zich voor het inschatten van de risico's op cijfers van de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming. Die ziet geen groot gevaar voor Limburg bij een kernramp in Tihange, in tegenstelling met veel Limburgse en Duitse gemeenten, die de risico's veel hoger inschatten.

De gemeenten baseren zich daarvoor op een Weens onderzoek, dat de kans dat zich in Tihange een kernramp voordoet zoals die in Tsjernobyl in 1986, inschat op een op tien. Bij een dergelijke ramp zou ook Nederlands Limburg zwaar getroffen worden.