24 man opgepakt bij politiecontrole in station Brussel-Noord

Voor de tweede dag op rij heeft de politie een grote controle gehouden bij mensen zonder papieren die rond het station van Brussel-Noord hangen.

Een honderdtal agenten van de lokale, federale en spoorwegpolitie heeft in het Noordstation in Brussel opnieuw migranten en vluchtelingen gecontroleerd die daar verblijven. Het gaat om mensen die geen asiel aanvragen in ons land, maar willen doorreizen naar Groot-Brittannië. De meesten van hen zijn hier dus illegaal.

Een deel van de mensen zonder papieren is weggevlucht toen ze de politie zagen. 24 mannen zijn meegenomen door de politie. Een van hen is minderjarig. Dirk Vandervelden van de organisatie vzw Humain is niet te spreken over de actie. "Dit machtsvertoon is nergens voor nodig," klaagt hij. "Deze mensen zijn géén probleem voor de veiligheid. Zij slapen hier en proberen hier rust te vinden."

De Dienst Vreemdelingenzaken buigt zich nu over de mensen die zijn opgepakt en beslist of ze naar een gesloten opvangcentrum worden overgebracht.

74 migranten

In totaal zijn de afgelopen twee dagen 74 migranten opgepakt in Brussel-Noord. "De politiediensten die de operaties leidden, hebben hun werk uitgeoefend met respect voor de migranten. Het was niet nodig om krachtig op te treden. Alles is rustig verlopen", zegt de burgemeester van Schaarbeek, Bernard Clerfayt.