NSZ: "Dat handelaar mannen van vreemde origine nauwlettender in de gaten houdt, heeft niks te maken met discriminatie"

Het Neutraal Syncidaat voor Zelfstandigen (NSZ) begrijpt dat een handelaar mannen van vreemde origine nauwlettender in de gaten houdt. Dat heeft voorzitter Christine Mattheeuws gezegd in "De ochtend". "Dat heeft trouwens niks met discriminatie te maken", aldus Mattheeuws. Ze reageerde daarmee op een masterproef van Dounia Bourabain waaruit blijkt dat verkopers zich meer uitsloven voor blanke Belgen dan voor mensen van vreemde origine.

Mattheeuws wil in de eerste plaats onderlijnen dat "een handelaar vooral wil verkopen". "“Een handelaar weet ook dat wanneer hij de klant niet goed helpt dat die laatste naar de concurrentie stapt."

Mattheeuws gaat vervolgens verder dat het NSZ "begrijpt dat een handelaar mannen van vreemde origine nauwlettender in de gaten houdt". "Maar dat heeft niks te maken met discriminatie, maar wel met de realiteit: namelijk dat veel winkeldiefstallen worden gepleegd door rondtrekkende buitenlandse daderbendes. Dat heeft niks te maken met vooroordelen of discriminatie, maar wel met feiten."

"Overal waar wij naar vergaderingen gaan bij de federale politie of wanneer we de cijfers horen van de projecten van Theo Francken horen we telkenmale hetzelfde: dat er helaas nog steeds rondtrekkende buitenlandse bendes actief zijn in België", gaat Mattheeuws verder. "Dat mogen we niet negeren."

Maar zegt Mattheeuws dan dat het oké is dat iemand van vreemde origine anders behandeld wordt dan een autochtoon? Is dat geen racisme? "Volgens mij krijgen mensen van vreemde origine geen andere behandeling. Iedereen die de winkel binnenkomt, kan wel degelijk zijn of haar producten aankopen. En vergeet niet: iedere klant is en blijft koning en handelaars kennen die regel heel goed."

"Maar overal zeggen wij heel duidelijk aan de handelaars: u moet zich niet laten bestelen, alsook "wees zelf waakzaam" . Als de handelaar ogen te kort komt en er staan tien klanten in de zaak dan is het nogal evident dat u uw ogen vooral zal richten op de persoon die volgens de statistieken de meeste kans maakt om iets weg te nemen zonder te betalen.  De meeste handelaars doen dat met respect, ik vind het heel jammer dat de onderzoekster van de masterproef niet met de handelaars is gaan praten."