Omran, gezicht van lijden in Aleppo, nog altijd onderwerp van propaganda-oorlog 

Omran, het bebloede jongetje dat versuft voor zich uit staarde in een ambulance, groeide vorig jaar uit tot het gezicht van het lijden van de burgers in de Syrische stad Aleppo. Een jaar later gaat het beter met het kind, maar nog altijd lijkt hij het onderwerp te zijn van een propaganda-oorlog. CNN kreeg de kans om met de jongen en zijn vader te praten.

Een jaar na het bombardement dat hun huis grotendeels vernielde, woont de familie Daqneesh nog altijd in Oost-Aleppo. De Amerikaanse zender CNN ging de familie opzoeken, een bezoek dat mogelijk werd gemaakt door het Syrische regime, dat sindsdien weer de volledige controle heeft over stad. 

Omran ziet er vandaag uit als een gewone kleuter, die naar "Tom & Jerry" kijkt op televisie en met autootjes speelt. Maar ook een jaar nadat zijn foto de wereld was rondgegaan als symbool van de nietsontziende bombardementen van het regime van president Assad, lijkt hij nog altijd het onderwerp te zijn van een propaganda-oorlog. 

"Beeld van mijn zoon is misbruikt"

In het interview met CNN laat vader Mohammed Kheir Daqneesh zich woedend uit over de nacht van het bombardement, waarbij een broer van Omran om het leven kwam. Niet alleen het verlies van zijn zoon maakt de man kwaad, ook dat zijn andere zoon werd misbruikt voor oorlogspropaganda. Volgens de vader werd het beeld van zijn zoon misbruikt om het regime van Assad in diskrediet te brengen. Dat Omran een media-icoon werd, heeft hij nooit gewild, zegt hij.

Mohammed Kheir Daqneesh zegt dat hij zijn zoon zelf vanuit het puin redde, en dat hij daarna door de reddingswerkers van de Witte Helmen in de ambulance is gezet. Daar werd hij gefilmd en gefotografeerd door de activisten van het Aleppo Media Center (AMC). "Ze filmden hem vóór ze hem behandelden", zegt zijn vader. De Witte Helmen ontkennen dat: "We hebben de eerste hulp toegediend aan de hele familie", zegt de organisatie in een statement. Omran was slechts lichtgewond, maar in shock, klinkt het nog.

"Ze hebben mijn zoon gebruikt op een manier die niet waarheidsgetrouw was. Dat heeft me echt gestoord", zegt de vader van de jongen nog. "De gewapende milities en hun media hebben hem op een buitensporige manier ingezet".

Na het bombardement heeft de vader het haar van zijn zoon afgeschoren en zijn naam veranderd, om hem onherkenbaar te maken in Aleppo, waar de strijd nog volop woedde, en hem af te schermen van de media.

De laatste  maanden daarentegen heeft Mohammed Kheir Daqneesh wel toegestaan dat de Syrische en Russische staatsmedia zijn zoon filmden en spraken. Hij heeft ook zelf interviews gegeven, nu dus ook aan CNN.

Of de man vrij is om te spreken, of onder druk is gezet door de regering, is hoogst onduidelijk.