Video player inladen ...

Restauratie van het Afrikamuseum in Tervuren is bijna klaar

Na werkzaamheden die vier jaar duurden is het Museum voor Midden-Afrika helemaal opgefrist. Er is meer ruimte voor een gloednieuwe opstelling, met meer lichtinval, en ook de pijnlijke kant van het koloniale verleden komt aan bod. 

Het  Afrikamuseum gaat na jaren  sluiting in juni volgend jaar weer open voor het publiek, maar VRT NWS mocht nu al een kijkje nemen in het volledig vernieuwde gebouw.

Alle verduisterde raampartijen zijn weer opengemaakt, zodat de hele collectie met onder meer de bekende olifant en de giraf voortaan baden in het licht. Door de nieuwe klimaatregeling en het dubbel glas worden ze perfect bewaard. Oude muurschilderingen die verborgen zaten onder een groene verflaag zijn weer vrijgelegd.

En er is ook meer tentoonstellingsruimte, omdat de shop en het restaurant overgebracht zijn naar een gloednieuw bijgebouw.

© Tim Fisher

Koloniaal verleden

Bij de renovatie zijn details die verwijzen naar koning Leopold II bewust bewaard gebleven. Hij droeg Congo, oorspronkelijk zijn privé-eigendom, over aan de Belgische Staat. Hij liet meer dan honderd jaar geleden ook dit museum ontwerpen, ter verheerlijking van zijn koloniale regime.

Daar wordt nu heel anders over gedacht, maar het museum wil die pijnlijke aspecten niet uit de weg gaan. De emblemen die verwijzen naar Leopold II, of een beeld met als titel "België schenkt de beschaving aan Congo" zijn dus niet verwijderd, maar het koloniale verleden wordt wel op een heel andere manier verteld. 

VRT
VRT