Buurt zinkgat in Sint-Joost geëvacueerd uit vrees voor gasexplosies

In de buurt van het zinkgat in de Brusselse gemeente Sint-Joost-ten-Node zijn een 200-tal mensen geëvacueerd uit vrees voor gasexplosies en stabiliteit. Dat meldt burgemeester Emir Kir (PS) aan VRT NWS. Het gat is ontstaan na een waterlek op de Leuvensesteenweg. Het lek heeft ook een spoortunnel doen onderlopen, waardoor minstens een week geen treinverkeer mogelijk is tussen Brussel-Noord en Brussel-Schuman. De Leuvensesteenweg blijft lange tijd afgesloten. 

De omgeving van het zinkgat is vanmiddag geëvacueerd. Intussen zijn al een 200-tal mensen in veiligheid gebracht, onder wie verschillende kinderen van een crèche. Volgens Kir wordt gevreesd voor gasexplosies en is de verdere stabiliteit van de buurt in gevaar. Wie geëvacueerd is, kan alvast vanavond niet terug naar huis. Mensen kunnen terecht bij familieleden en vrienden. Voor wie nergens terecht kan, wordt een oplossing gezocht.

Werkzaamheden

Door werkzaamheden aan de Leuvensesteenweg in de Brusselse gemeente Sint-Joost-ten-Node is een waterlek ontstaan. Dat heeft een groot zinkgat van zo'n 5 meter diameter veroorzaakt in de rijbaan (foto onder). De politie schat dat het gat 36 vierkante meter groot is. Vivaqua heeft de getroffen leiding geïsoleerd en is nu op zoek naar het lek zelf. Het autoverkeer wordt omgeleid. Mobiel Brussel vreest voor een zware avondspits.

(lees verder onder de foto)

De Leuvensesteenweg is op een afstand van 500 meter afgesloten. Volgens Vivaqua zullen de herstellingswerkzaamheden heel wat tijd in beslag nemen en kan de Leuvensesteenweg mogelijk zelfs tot twee maanden dicht blijven. Burgemeester Kir heeft het over dagen tot weken. "De veiligheid is belangrijker dan de mobiliteit", zegt hij  aan VRT NWS. De beschadigde buis zou erg verouderd zijn, volgens Vivaqua dateert hij van voor de Eerste Wereldoorlog.

Spoortunnel ondergelopen

Tegelijkertijd is door het waterlek de spoortunnel tussen Brussel-Noord en Brussel-Schuman ondergelopen. Het gaat om hetzelfde lek, want de tunnel ligt pal onder het zinkgat. "Door het waterlek in de Leuvensesteenweg is er veel schade ontstaan in de nabijgelegen spoortunnel op lijn 161", legt Frédéric Petit van Infrabel uit. "Over een afstand van 700 meter staat er water in de tunnel."

(lees verder onder de foto)

Hierdoor is het treinverkeer tussen Brussel-Noord en Brussel-Schuman onderbroken in beide richtingen. Verder in de tunnel ligt Brussel-Luxemburg, maar dat is wel nog bereikbaar (via andere lijnen). Het treinverkeer tussen de stations Brussel-Noord en Brussel-Schuman zal lang buiten dienst zijn. "We moeten op 700 meter de sporen, balast en bedding volledig vernieuwen. Daarna moet alles getest worden", zegt Petit. "We gaan ervan uit dat het een week zal duren, misschien zelfs langer."

(lees verder onder de kaart)

Volgens de NMBS wordt vooral het treinverkeer richting Namen hierdoor verstoord. "Voor de Vlaamse treinreiziger valt de hinder al bij al mee", klinkt het; De treinen worden omgeleid via Leuven. Wie lokaal op de getroffen lijn moet zijn, wordt verwezen naar de trams en bussen van de MIVB.

Vrij snel na het waterlek is ook "Jazz station" geëvacueerd. Het gaat om een oud stationsgebouw dat nu dienst doet als muziekcentrum.

Ook elders op de Leuvensesteenweg is een gat ontstaan. Het kleinere gat bevindt zich niet al te ver van het grote zinkgat, maar zou daarmee niet in verband staan. Volgens Vivaqua is dat gat iets voor het andere grotere gat ontstaan.

Vorige week was er in de buurt van Brussel-Centraal een zinkgat. Vermoedelijk is ook dat gat ontstaan door een waterlek.