Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

VN: "Syrische regime zat achter gifgasaanval in Khan Shaykhun"  

Israëlische gevechtsvliegtuigen hebben afgelopen nacht een luchtaanval uitgevoerd op een fabriek voor chemische wapens in Syrië. Dat melden Syrische, Arabische en Israëlische media. Het nieuws komt daags nadat de VN een rapport had uitgebracht waarin het stelt dat het regime van Assad achter de chemische aanval van april dit jaar zat, waarbij 83 mensen om het leven kwamen.

De doelwitten die het Israëlische leger zou hebben beschoten, liggen in de Syrische provincie Hama. Het gaat om het Wetenschappelijk Onderzoekscentrum, een fabriek in de buurt van de stad Maysaf die in verband wordt gebracht met de ontwikkeling van chemische wapens. 

Daarnaast zouden ook konvooien met wapens voor de sjiietische militie Hezbollah in Libanon een doelwit zijn geweest.

Bij de aanval zouden vier Israëlische gevechtstoestellen betrokken zijn geweest. Volgens het Syrische leger zijn twee doden gevallen.

Sinds het begin van de oorlog in Syrië heeft Israël verschillende luchtaanvallen uitgevoerd. De meeste waren echter rond de hoofdstad Damascus of bij de grens met Libanon. Israël onthoudt zich van commentaar op de berichten over deze nieuwe aanval.

VN-rapport over dodelijke gifgasaanval

De aanval komt daags nadat mensenrechtenonderzoekers van de VN hadden aangegeven dat het regime van Bashar al-Assad achter de dodelijke saringas-aanval op het dorp Khan Shaykhun zat. Bij die aanval in april kwamen 83 mensen om het leven, onder wie veel kinderen. De aanval gaf aanleiding tot de Amerikaanse raketaanval op een Syrische luchtmachtbasis.

"Syrische regeringstroepen bleven de tactiek volgen om chemische wapens te gebruiken tegen burgers in gebieden die in handen zijn van de oppositie", zo staat het in het VN-rapport.

"In het meest ernstige geval gebruikte de Syrische luchtmacht saringas in Khan Shaykhun in de provincie Idlib. Daarbij werden tientallen mensen gedood, voor het merendeel vrouwen en kinderen". De VN spreekt van een "oorlogsmisdaad".

Sinds het begin van de Syrische oorlog, meer dan zes jaar geleden, heeft de VN al 14 rapporten naar buiten gebracht. Daarin is sprake van 33 chemische aanvallen. 27 daarvan werden uitgevoerd door het regime van Assad. De VN zegt dat ze er niet in geslaagd is om te achterhalen wie achter de 6 andere aanvallen zat.