Video player inladen ...

Vrachtwagen haalt vuilnis op zonder chauffeur

Volvo Group heeft vandaag in Brussel een zelfrijdende vuilniswagen voorgesteld.  Een prototype, dat over een paar jaar misschien in onze straten zal opduiken. Voorlopig (?) nog wel met vuilnismannen die de zakken inladen.  

De voorstelling gebeurde in het kader van een innovatietop die het bedrijf vandaag in Brussel houdt. Belgische en Europese vertegenwoordigers uit de transportsector zitten er samen om te praten over het transport van de toekomst, en te kijken naar manieren om het transport efficiënter, veiliger en milieuvriendelijker te maken.

"We staan aan het begin van een totale verschuiving in transport en mobiliteit die de manier waarop onze samenleving georganiseerd is radicaal zal veranderen", zei Lars Stenqvist, Chief Technology Officer van Volvo Group bij de voorstelling van de zelfrijdende vuilniswagen. De wagen werd samen voorgesteld met een nieuwe hybride bus en een al even nieuwe elektrische graafmachine.

Minister enthousiast

Federaal minister voor Mobiliteit en Transport François Bellot toonde zich alvast enthousiast bij de voorstelling. "Momenteel werken we aan een gemeenschappelijke visie voor de mobiliteit, waarbij we de hinderpalen voor dit soort geautomatiseerde voertuigen willen wegwerken. In 2018 hopen we met ons werk klaar te zijn."

Concreet zal onder meer de wegcode moeten worden aangepast, want die laat voertuigen zonder bestuurder op dit moment niet toe op onze wegen.