Wat is een zinkgat en hoe ontstaat het?

Brussel heeft er een zinkgat bij. Voor de tweede keer op één week tijd. Vorige week donderdag was er één op het Kardinaal Mercierplein, vandaag was het prijs op de  Leuvensesteenweg in Sint-Joost-ten-Node.

Brussel heeft er een zinkgat bij. Vorige week donderdag één van 4 op 6 meter en 2 meter diep op het Kardinaal Mercierplein, vandaag was het prijs op de  Leuvensesteenweg in Sint-Joost-ten-Node. Door die instorting is een waterleiding beschadigd en kwamen de sporen tussen Brussel-Noord en Brussel-Luxemburg onder water te staan. Een honderdtal mensen werd geëvacueerd.

Wat is een zinkgat?

Ze lijken vanuit het niets te ontstaan en berokkenen een hoop schade: zinkgaten, ook wel verdwijngaten of sinkholes genoemd. Het woord zinkgat wordt in de geomorfologie gebruikt om de landschapsvorm aan te duiden die overblijft na instorting van een holte in het onderliggende gesteente.

Zinkgat in Japan

Hoe ontstaan zinkgaten?

Zinkgaten kunnen overal ter wereld ontstaan en zijn het resultaat van natuurlijke processen of menselijke activiteiten.

Zout en kalk

Zinkgaten kunnen ontstaan op plaatsen waar oplosbaar gesteente in de ondergrond zit, zoals zout en kalk. Zout is lichter dan het omliggende gesteente en wordt omhoog gedrukt. Wanneer dat zout bij het grondwater komt, lost het op, wordt met dat water afgevoerd en ontstaat er langzaam een groot gat onder de aardkorst.

De meest voorkomende zinkgaten zijn echter dolines. Dit zijn zinkgaten die zijn ontstaan door het oplossen van kalksteen in water (karst). Dat kan grondwater zijn, dat langs breukvlakken of barsten in de grond door de bodem stroomt, regenwater dat in de grond doorsijpelt of water uit bijvoorbeeld kapotte buizen, rioleringen

Menselijke activiteiten

Zinkgaten kunnen dus op natuurlijke wijze ontstaan, maar ook door menselijke activiteiten. Bijvoorbeeld door (te veel) natuurlijke bronnen op te pompen, zoals olie en water. Ook in mijngebieden is er een grotere kans, door het instorten van door mensen gemaakte holtes zoals mijngangen