© 2017 Bloomberg Finance LP

Weg met gratis geld?

Zorgt de Europese Centrale Bank straks voor vuurwerk? De ogen zijn vanmiddag op Frankfurt gericht met maar één vraag: legt de ECB de wapens neer waarmee ze de economische crisis te lijf ging? De woorden van ECB-voorzitter Mario Draghi zullen gewikt en gewogen worden. Michaël Van Droogenbroeck legt uit wat op de tafel ligt.

Gratis geld?

Video player inladen ...

De Europese Centrale Bank gaat de economische crisis al enkele jaren te lijf met twee ongeziene wapens: een rente van 0% en door geld in de economie te pompen. Dat laatste doet de ECB al bijna twee jaar en een half. Maandelijks koopt ze voor 60 miljard euro aan obligaties bij banken op, die zo cash beschikbaar hebben om zo kredieten te verlenen. Dat, samen met de 0% rente, heeft positieve gevolgen voor de economie. Maar ’t is ook een soort doping die onhoudbaar is – en er klinken steeds meer stemmen die dat willen stopzetten.

Wat voor spaarders?

Video player inladen ...

Voor spaarders is het beleid van de Europese Centrale Bank slecht nieuws. Doordat de ECB de rente op 0% laat kunnen ook banken de spaarders weinig of geen rente geven. Concreet: in ons land geven bijna alle spaarrekeningen nu niet meer dan de wettelijke minimumrente van 0,11%. Dat betekent dat wie 1.000 euro op z’n rekening heeft na één jaar 1 euro rente krijgt, en dus 1.001 euro heeft. Maar de inflatie is ongeveer 2%, dat betekent dat wat vandaag 1.000 euro kost volgend jaar 1.020 euro kost, en wie z’n geld spaart heeft in dit geval 19 euro minder koopkracht. De spaarders betalen met andere woorden de prijs.

Wanneer stijgt de rente?

Video player inladen ...

Die vraag klinkt steeds luider. Niet alleen bij spaarders, ook Duitsland en enkele grote banken geven aan dat de 0% rente haar tijd (en effect) gehad heeft. Maar die rente zal in elk geval niet snel stijgen. Als de Europese Centrale Bank maatregelen neemt zal het eerst stoppen met geld in de economie te pompen, en pas dan zal ze de rente verhogen. Maar als dat al gebeurt, en dat zal dus niet meteen zijn, zal dat pas heel geleidelijk gebeuren. Met andere woorden: de lage rente op spaarboekjes blijft meer dan waarschijnlijk ook de volgende jaren laag.