Video player inladen ...

Van Bhola tot Haiyan: de vijf dodelijkste orkanen die Irma voorafgingen

Harvey en Irma maken het slechte weer rond de Golf van Mexico, maar zij zijn uiteraard niet de eerste tropische stormen die dood en vernieling zaaien. We gingen op zoek naar enkele illustere voorgangers die zwaar tekeer gingen en een grote tol eisten qua mensenlevens en materiële schade.

Onderstaande vijf orkanen springen om een of andere reden in het oog: ofwel wegens het hoge dodental, ofwel wegens de materiële schade, of wegens een combinatie van beide. De lijst is gerangschikt op datum.

1970: Bhola in India/Pakistan/Bangladesh

In november 1970 raasde Bhola over Oost-Pakistan (het huidige Bangladesh) en een deel van India. Naar schatting 300.000 tot 500.000 mensen kwamen om tijdens de storm zelf en als gevolg van de daaropvolgende overstromingen. De cycloon had de kracht van een orkaan in categorie 3 (vergeleken met 5 voor Irma momenteel). Eerder dit jaar werd Bhola door het meteorologische agentschap van de VN officieel uitgeroepen tot 's werelds dodelijkste weerramp ooit.

1991: Gorky in Bangladesh

Ook Gorky, officieel cycloon 02B, werd berucht om zijn wel heel zware dodentol. Gorky vormde zich in april 1991 in de Golf van Bengamen, om in het zuidoosten van Bangladesh aan land te gaan met windsnelheden tot 250 km/u.

Gorky bracht ook een vloedgolf op gang van 6 meter, die tot diep in het land binnendrong. Officieel is er sprake van 138.000 doden, en de storm joeg bijna 10 miljoen mensen op de vlucht. Gorky behoort tot de de tien grootste natuurrampen van de 20e eeuw.  

1998: Mitch in Centraal-Amerika

Mitch is de tweede dodelijkste Atlantische orkaan uit de geschiedenis, na de Great Hurricane van 1780. Mitch vormde zich in oktober 1998 over de Atlantische Oceaan, en groeide door gunstige omstandigheden uit tot een bijzonder zware orkaan van categorie 5, met een lagedrukkern van amper 905 mb. Toen was het de sterkste Atlantische orkaan die ooit in oktober was waargenomen, maar later werd die gepasseerd door Wilma (die in 2005 lelijk huishield in onder meer Florida) en nu dus Irma.

Mitch veroorzaakte zware regens in Honduras, Nicaragua en Guatemala. Door die overstromingen en de vele landverschuivingen was de menselijke tol opnieuw erg zwaar: er werden 11.000 lichamen geteld, maar zeker 10.000 slachtoffers bleven vermist. De schade werd geschat op 6 miljard dollar.   

2008: Nargis in Myanmar

Cycloon Nargis trof Myanmar, het vroegere Birma. Omdat Nargis over de Irrawaddy Delta aan land ging, zwakte hij minder snel af. Ruim een miljoen mensen werden dakloos, en door de zware regenval werden 95 procent van de huizen in de dichtbevolkte delta onbewoonbaar. Het wassende water, opgestuwd vanuit de zee, drong tot 40 à 50 kilometer het land binnen. De militaire junta stond oorspronkelijk weigerachtig tegenover buitenlandse hulp, wat de zaken nog verergerde. Een precieze balans is heel moeilijk op te maken, maar wellicht kwamen ruim 100.000 mensen om. Sommige bronnen hebben het over ongeveer 130.000.

2013: Haiyan in de Filipijnen

Haiyan ligt nog relatief vers in het geheugen. De zogenoemde supertyphoon groeide in november 2013 uit tot de zwaarste storm van dat jaar. Dit keer waren de Filipijnen aan de beurt. De windsnelheden waren bijzonder indrukwekkend, en gingen over de 300 km/u. Gemiddeld over 1 minuut gemeten piekte Haiyan tot 314 km/u toen hij aan land ging op het eiland Samar. De regering vroeg internationale hulp en die kwam massaal op gang. De VS stuurde zelfs een vliegdekschip met 5.000 man personeel. Officieel vielen er ruim 6.000 doden.