Video player inladen ...

"Het geduld van het Catalaanse volk is groot, maar heeft grenzen"

Catalonië wil gewoon dat de Catalaanse burgers het recht krijgen om over hun eigen politieke toekomst te beslissen. Voor Amadeo Altafaj, de vertegenwoordiger van Catalonië bij de Europese Unie, kan er geen sprake van zijn dat het voor 1 oktober geplande referendum over onafhankelijkheid van de Spaanse regio wordt afgeblazen. 

"We hebben alles geprobeerd om de politieke dialoog met de Spaanse regering, de politieke partijen en de Spaanse instellingen te hebben", zegt Altafaj in Terzake. "Maar jammer genoeg is dat helemaal onmogelijk gebleken." De prioriteit ligt nu volgens hem bij het recht van de Catalanen om te gaan stemmen."

Volgens Altafaj hebben de belangrijkste Catalaanse partijen zich altijd constructief opgesteld, maar is het de conservatieve Partido Popular van de Spaanse premier Mariano Rajoy die dwarsligt. Gisteren nog is Rajoy naar het Grondwettelijk Hof gestapt, en dat heeft beslist dat een referendum over Catalaanse onafhankelijkheid in strijd met de Spaanse grondwet is. Volgens de Catalanen schakelt Madrid gewoon het gerecht in om een politieke kwestie te beslechten.  

Ik kan mij niet voorstellen dat de Guardia Civil of andere Spaanse politiediensten stembussen zou weghalen. Dat beeld kán niet in Europa in 2017

Amadeo Altafaj, Catalaanse vertegenwoordiger bij de EU

De polarisering rond de Catalaanse kwestie neemt toe. "Het is zeker een gevoelige kwestie", geeft Amadeo Altafaj toe. "Het geduld van het Catalaanse volk is groot, zelfs zeer groot. Maar het heeft natuurlijk ook grenzen."

Desondanks denkt hij niet dat het uit de hand loopt. "Ik zou verbaasd zijn als er nu geweld zou komen. Sinds 2012 hebben wij de grootste demonstratie ooit in Europa in Barcelona. Elk jaar op 11 september, op onze nationale feestdag, zien we meer dan 1 miljoen mensen op straat en er is nooit een, incident of geweld geweest."

Nochtans voert Madrid de druk op in een poging het referendum tegen te houden. "Ik kan mij niet voorstellen dat de Guardia Civil of andere Spaanse politiediensten stembussen zou weghalen. Dat beeld kán niet in Europa in 2017. Dat kan je misschien wel zien in Turkije. Het is bijna onmogelijk dat stemmen illegaal kan zijn in Europa."

"Ons standpunt blijft hetzelfde"

"Een politieke uitdaging moetr altijd via politiek worden opgelost", vindt Altafaj. Dat Madrid nu het Grondwettelijk Hof heeft ingeschakeld, vindt hij niet kunnen. Desondanks zegt hij dat de Catalaanse regering bereid blijft om te praten.

Waarover dan nog moet worden gepraat, blijft onduidelijk. "Ons standpunt blijft hetzelfde. Op een bepaald moment moeten de Catalaanse burgers beslissen over de toekomst van hun eigen land." Dat is volgens hem dat ook het geval geweest bij de referenda in Schotland en Quebec.