"Neem Nobelprijs af van Aung San Suu Kyi"

De kritiek op de regeringsleidster van Myanmar klinkt steeds luider. Aung San Suu Kyi, die in 1991 de Nobelprijs voor de Vrede won, heeft zich nog altijd niet duidelijk uitgesproken over het geweld tegen honderdduizenden moslims in het overwegend boeddhistische Myanmar. "Neem haar Nobelprijs af", horen we steeds vaker. "Dat kunnen we niet maken", klinkt het bij het Nobelcomité.

"Neem de Nobelprijs af van Aung San Suu Kyi!", dat is de boodschap van een online petitie die ondertussen al door 386.000 mensen werd getekend. Ook prominente figuren zetten steeds meer vraagtekens bij het beleid van de leider van Myanmar.

Geir Lundestad, de vroegere secretaris van het Noors Nobelcomité liet al weten dat hij de reactie van Aung San Suu Kyi op het geweld tegen de moslimminderheid "erg teleurstellend" vindt. "Ze heeft geen enkele poging gedaan om een politieke oplossing te vinden voor deze moeilijke zaak", aldus Lundestad.

Maar ook Desmond Tutu, mensenrechtenactivist en de vroegere aartsbisschop van Zuid-Afrika, liet al optekenen dat "haar stilzwijgen over wat er met de moslimminderheid in haar land gebeurt een te grote prijs is die ze betaalt om premier te zijn".

"Niet mogelijk om Nobelprijs af te pakken"

Aung San Suu Kyi kreeg de Nobelprijs voor de Vrede in 1991, voor haar oppositie tegen de militaire dictatuur. Het Nobelcomité liet vandaag duidelijk weten dat ze haar prijs zeker niet zullen afnemen. Volgens het comité "was het nooit de bedoeling van stichter Alfred Nobel om een prijs af te pakken en is het ook nergens voorzien in de regels".