Pascal Smet over Samusocial: "Speelde rol van bemiddelaar, ben niet door PS onder druk gezet"

"Ik speelde de rol van bemiddelaar in het belang van de daklozen en werd niet door de PS onder druk gezet". Dat zegt Pascal Smet (SP.A),  bevoegd voor het daklozenbeleid binnen het college van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie in Brussel, in de onderzoekscommissie Samusocial. Hij ontkent dat hij zich verzet heeft tegen controle op Samusocial.

Voor Smet bestaat "de PS" ook niet, waarmee hij op dezelfde lijn zit als zijn voorgangster Brigitte Grouwels (CD&V). "De PS heeft vele kamers. Met (minister-president) Vervoort heb ik voor het eerst de wil gezien om Samusocial echt te controleren. Het kan zijn dat hij druk van Samusocial of partijgenoten heeft gehad", aldus Pascal Smet, die ontkende extra controle op Samusocial te hebben geblokkeerd.

"Ik heb de controle niet willen beperken, maar heb tactisch geredeneerd: als we een regeringscommissaris in Samusocial hebben, zelfs beperkt tot de winteropvang, kunnen we een bres slaan. Op termijn kunnen ze dan verdergaan", antwoordde Smet op vragen van commissieleden over de verklaring dat Céline Fremault (CDH), tevens bevoegd voor het daklozenbeleid, verder wilde gaan in de controle op de vzw. Een beheersovereenkomst kan enkel gesloten worden met het akkoord van Samusocial, en die was uit op zo weinig mogelijk controle, voegde hij eraan toe.

Smet benadrukte dat een echte controle op Samusocial enkel mogelijk is met een ordonnantie. Die ligt momenteel bij de Raad van State. Hij verwees naar een boze mail van Pascale Peraïta dat Samusocial niet betrokken was bij het opstellen van de ordonnantie over de daklozenwerking. Daarom stemde hij ermee in dat een kabinetsmedewerking op een colloquium van Samusocial in Spa zou zijn. Dat het kabinet-Fremault niet aanwezig was, is voor Smet geen probleem indien er nadien een debriefing volgt.