Deze Video is niet meer beschikbaar. Waarom?

Theo Francken: "Ik wil opvang bieden aan migranten Maximiliaanpark, maar ze weigeren"

"Ik wil de migranten in het Maximiliaanpark bed, bad en brood bieden als ze asiel aanvragen, maar ze weigeren pertinent." Dat zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken in "De afspraak op vrijdag". Hij was er de politieke gast van Ivan De Vadder. Samen met journalist Christophe Deborsu en politicologe Alison Woodward bespraken ze het politieke nieuws van de afgelopen zomer. We zetten de opvallendste uitspraken op een rij.

Over de migranten in het Maximiliaanpark

In het Maximiliaanpark en aan het station Brussel-Noord verblijven migranten die hopen om in Engeland te geraken. Ze weigeren asiel aan te vragen in België. "Ze vrezen dat wanneer ze zich registreren, we vingerafdrukken zullen nemen. En dan bestaat de kans dat ze verplicht worden om asiel aan te vragen in het eerste land waar ze vingerafdrukken gaven. Vaak is dat Italië of Griekenland. En dan staan ze terug aan het begin van hun tocht", zegt Francken.

Francken wil hen enkel helpen als ze asiel aanvragen: "Dan gaf ik ze meteen bed, bad en brood. Maar ze weigeren pertinent om in te gaan op het opvangaanbod." Bij de mensen in het park zijn ook verschillende kinderen en zwangere vrouwen. "Met politieacties gaan we proberen om de meest kwetsbaren toch opvang te geven. Ik hoop echt dat dat lukt." 

Volgens Alison Woodward zijn deze situaties er gekomen omdat er te weinig mogelijkheden zijn voor asielzoekers om op een menselijke manier asiel aan te vragen. "Die mensen moeten op een boot springen of een gevaarlijke route afleggen om hier te geraken." Francken stemt deel in met de analyse van Woodward. "We moeten zorgen voor strengere grenscontroles, maar anderzijds moeten we met ngo's samenwerken om veilige opvang voor asielzoekers te organiseren."

Het beleid van de staatssecretaris wordt gedragen door vele Vlamingen. "Maar ook in Wallonië geven veel mensen meneer Francken gelijk. Hij is er de vierde populairste politicus momenteel, samen met premier Michel", zegt Christophe Deborsu.

Video player inladen ...

Over Trump die het 'Dreamers'-programma afschaft

Deze week maakte Amerikaans minister van Justitie Jeff Sessions bekend dat het Dreamers-programma wordt afgeschaft. Kinderen van migranten die de Verenigde Staten binnenkwamen, zullen niet langer een bevoorrechte status krijgen om officieel Amerikaan te worden.

Volgens Theo Francken zal het niet zo ver komen dat de VS dreamers het land zal uitzetten. "Trumps eigen Republikeinse partij is verdeeld over dit thema. Het is eerder een politiek spel waarbij Trump hoog inzet."

Video player inladen ...

De opkomst van extreemrechts in de VS

Woodward: "Het is opvallend dat die mensen hun gelaat tonen. Vroeger opereerde extreemrechts in het verdokene."

De manier waarop president Trump met de rellen in Charlottesville omging riep veel protest en vragen op. Francken ziet dat Trump zich ergert: "In zijn reactie op de rellen zag je zijn echte eigen mening. Hij ergert zich al lang aan bepaalde media. Hij krijgt kritiek als hij zegt dat linkse groeperingen ook geweld plegen. Dat stoort hem."

Volgens Woodward heeft Trump problemen met macht. "Er bestaat iets als formele, officiële macht en informele macht. Trump heeft veel formele macht vanuit zijn functie. Maar door zijn persoonlijkheid heeft hij weinig informele macht. Dat frustreert hem enorm."

Video player inladen ...

Het Waalse politieke landschap

Aan het begin van de zomer besloot cdH-voorzitter Benoît Lutgen dat hij niet meer samen met de PS in een regering wilde zitten. Het schandaal met Brussels burgemeester Yvan Mayeur was er teveel aan. Maar de kleine partij Défi van Olivier Maingain haakte zich vast aan de PS. Daardoor kon de PS niet uit alle regeringen geduwd worden. Gevolg: in de Waalse regering bestuurt cdH met de MR en in de Franse Gemeenschapsregering bestuurt cdH met de PS.

"Zo vreemd is die constructie niet. De N-VA heeft jarenlang alleen in de Vlaamse regering gezeten en niet in de federale", zegt Theo Francken.
Deborsu: "De cdH vecht tegen de kiesdrempel. Lutgen wou van de PS af, maar binnenkort is hij misschien eerder van zijn eigen partij af."

Om van de complexiteit van alle regering af te raken, stelt Alison Woodward voor om terug naar een federale kieskring te gaan. Naar één Belgische regering dus. "Dat zou niet lang duren", vermoedt Francken. "Er is een reden waarom de bevoegdheden verdeeld werden. Ons land is op deze manier geëvolueerd. Er zijn andere debatten in beide landsdelen." 

Deborsu treedt hem bij: "In Wallonië gaan er geen stemmen op voor herfederalisering. Al blijft het verdelen van bevoegdheden een moeilijke zaak aangezien Wallonië 25 procent minder middelen heeft."

Video player inladen ...

Beluister het volledige gesprek als podcast: