Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Bourgeois: "35.000 landgenoten in het Verenigd Koninkrijk"

Er wonen op dit moment ongeveer 35.000 Belgen in het Verenigd Koninkrijk. Dat blijkt uit het antwoord van minister-president Geert Bourgeois (N-VA) op een vraag van Vlaams parlementslid en partijgenoot Karl Vanlouwe. De minister-president stelt dat de rechten van die Belgen beschermd moeten worden, ook na de brexit.

De overgrote meerderheid van de Belgen in het Verenigd Koninkrijk woont in de "Greater London Area" rond de Britse hoofdstad. Volgens de regering gaat het om ongeveer 70 procent, voornamelijk hoogopgeleide Vlamingen die er wonen en werken. Naar schatting 30.000 Britten verblijven dan weer in ons land.

Minister-president Bourgeois benadrukt dat de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk moeten onderhandelen op basis van het beginsel van wederkerigheid. Er moet dus tegelijk gepraat worden over de rechten van Europeanen in Groot-Brittannië en de rechten van Britten bij ons. Dat is ook de manier waarop de onderhandelingen in Brussel verlopen.