Brusselse agent aangevallen: "Verdachte liep uren later opnieuw vrij rond, onbegrijpelijk"

Er is een nieuw geval van geweld tegen agenten opgedoken. Eind augustus gaf een dronken man een stevige kopstoot aan een agent uit Brussel. Enkele uren later liep de verdachte alweer vrij rond. "Onbegrijpelijk", vinden de agenten, die felle kritiek hebben op het parket. "Maar wij nemen geweld tegen politie wel degelijk serieus."

De feiten dateren al van 28 augustus, maar kwamen nu pas naar buiten via Het Nieuwsblad. Een agent kwam 's ochtends vroeg toe in het Brusselse hoofdcommissariaat in de Vruntstraat, vlak bij de Grote Markt. Een dronken man volgde de agent en vroeg om een vuurtje. Toen de agent zei dat hij niet rookte, gaf de dronken man hem een forse kopstoot. 

De agent zou een flinke hersenschudding hebben. "De agent is minstens een maand werkonbekwaam", zegt woordvoerster Ilse Van De Keere van de Brusselse politie. "We hebben ons burgerlijke partij gesteld. Dit geweld is ontoelaatbaar."

Agenten kwaad

De collega's van de agent zijn behoorlijk kwaad. "De verdachte kon opgepakt worden, maar enkele uren later liep hij alweer vrij rond. Het parket besliste om hem niet aan te houden", zegt Mario Thys van de politievakbond NSPV. "Dat is ontoelaatbaar en totaal onbegrijpelijk. Uiteraard zet dit kwaad bloed bij de collega's. We hebben niet het gevoel dat we serieus worden genomen door het parket en vragen een duidelijk signaal vanuit het gerecht."

We vragen een duidelijk signaal vanuit het gerecht.

Mario Thys van politievakbond NSPV

Hoewel de agent nog in burger was - hij kwam immers toe op het commissariaat - wist de dader maar al te goed dat het om een agent ging. Alles gebeurde namelijk in de garage van het commissariaat. "Als je de beelden bekijkt, zie je hoe serieus het is. Ik weet niet wat het parket nog meer nodig heeft om iemand aan te houden", zegt Thys.

Nuance

Het Brusselse parket nuanceert de feiten. De bewuste beelden - die van een bewakingscamera komen - waren namelijk nog niet in hun bezit op het moment dat er moest worden beslist over een eventuele aanhouding. 

Het parket tilt zwaar aan de feiten en sluit vervolging niet uit.

Ine Van Wymersch van het Brusselse parket

"In dit dossier waren er niet genoeg elementen om een aanhoudingsmandaat te vragen", zegt woordvoerster Ine Van Wymersch aan VRT NWS. "Dat sluit echter niet uit dat de verdachte alsnog voor de correctionele rechtbank kan worden gebracht. Het parket tilt zwaar aan deze feiten en als we feiten ten laste kunnen leggen, dan zullen we zeker vervolgen. Geweld tegen politie is niet tolereerbaar."