Last van motten in uw buxus? Nu ingrijpen is de boodschap!

"Pak de buxusmot snel, doelgericht en gezamelijk aan". Dat is de boodschap van de beroepsvereniging van siertelers en groenvoorzieners. Als dat niet snel gebeurt zullen de rupsen zich inspinnen en in winterrust gaan om volgend voorjaar weer actief te worden en aan de planten te vreten. "Nu behandelen is heel belangrijk", klinkt het.

Sinds kort wordt de buxus geteisterd door de buxusmot. Om de plant te beschermen tegen deze plaag is het belangrijk dat iedereen op het juiste moment ingrijpt. Tot de overwintering start, kunnen de bladvretende rupsen bestreden worden, met biologische of chemische producten die in de handel verkrijgbaar zijn.  Tijdens de winter zullen de rupsen zich inspinnen en in winterrust gaan om volgend voorjaar weer actief te worden. "Voorkom dus nu schade op de buxus in het voorjaar en help de cyclus te doorbreken. Nu behandelen is heel belangrijk", klinkt het bij het Algemeen Verbond van Siertelers.

Zwarte kop en felgroen lichaam

Hoe ziet zo'n buxusmot er uit? De rups heeft een zwarte kop en een felgroene lichaam, dat volgroeid tot 4 centimeter lang is en een patroon van zwarte stippen en zwarte lichte strepen heeft. Vraatschade van deze rups is te herkennen aan bruinverkleuring, bladskeletten, dode blaadjes en kale takjes.

Meest gelezen