De Block zoekt oplossing voor terugbetaling elektronische knieprothesen

De regering zal in de begroting van volgend jaar op zoek gaan naar "een correcte oplossing" voor de terugbetaling van elektronische knieprothesen. Dat zegt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) in reactie op het nieuws rond Hannelore Vens.

Vens beklom in het VTM-programma "Over winnaars" de Machu Picchu met haar elektronische prothesen, waarna Qmusic, Het Laatste Nieuws en Dag Allemaal een actie startten om geld in te zamelen om die betere prothesen voor de jonge vrouw te kopen. Een Gentse zakenvrouw schonk 90.000 euro, het nodige bedrag. 

De afgelopen dagen kwam er behoorlijk wat kritiek op het feit dat de bewuste prothesen niet worden terugbetaald. Minister De Block zal nu naar eigen zeggen een oplossing zoeken voor de terugbetaling van computergestuurde knieprothesen, het duurste deel van de beenprothese.

"Vorig jaar is bij het RIZIV een werkgroep gestart rond de terugbetaling van de prothesen. Deze werkgroep is een eerste keer samengekomen op 20 oktober 2016. Eind september komt de groep opnieuw samen om dit dossier verder te bespreken: daarbij komen het bepalen van de doelgroep, de te volgen procedure voor terugbetaling, de prijs en het budget aan bod."