Delhaize België krijgt een nieuwe CEO, vakbonden "ongerust"

Delhaize België krijgt een nieuwe CEO: de Fransman Xavier Piesvaux vervangt Denis Knoops. Dat heeft de groep Ahold Delhaize, waar Delhaize België deel van uitmaakt, vanochtend bekendgemaakt. Het vertrek van Knoops heeft wellicht te maken met tegenvallende verkoopcijfers in ons land. Piesvaux zal rapporteren aan de topman van Albert Heijn: Wouter Kolk. De vakbonden bij Delhaize reageren ongerust op de groeiende invloed van het Nederlandse Ahold.

De benoeming van de nieuwe CEO gaat in vanaf 11 september. "Delhaize en Knoops hebben beslist om de samenwerking stop te zetten", klinkt het in een mededeling.

Delhaize is al een tijd het zorgenkind van de fusiegroep. Terwijl Ahold Delhaize het goed doet in de VS en Nederland, blijft de groep in België ter plaatse trappelen. Vooral in de eigen winkels gaan klanten met minder boodschappen naar huis. In het tweede kwartaal daalde de winstmarge met 0,4 procentpunt naar 2,5 procent.

Knoops (foto) was sinds juni 2014 aan de slag als CEO van Delhaize België en Luxemburg. In totaal is hij zo'n 25 jaar actief geweest bij de supermarktgroep. Meteen na zijn aanstelling als CEO moest hij een grote herstructurering doorvoeren. Zijn aanpak leidde tot verzuurde relaties met de vakbonden.

Piesvaux komt over uit Canada

De nieuwe CEO Xavier Piesvaux kent het huis. Hij komt over van Walmart East Canada, maar daarvoor bekleedde hij tien jaar lang de functie van CEO bij de Roemeense retailer Mega Image, een voormalige dochter van Delhaize en nu onderdeel van Ahold Delhaize. Onder Piesvaux groeide de keten uit van 14 winkels in 2006 tot bijna 500 bij zijn vertrek in 2015.

"Van Delhaize opnieuw de favoriete supermarkt van België maken"

Er zijn nog andere personeelswijzigingen. Wouter Kolk, de topman van Albert Heijn, wordt met onmiddellijke operationeel directeur van Nederland en België. Het gaat om een volledig nieuwe functie die hij . De nieuwe CEO van Delhaize moet rapporteren aan Kolk.

Op termijn, vanaf 2019, wordt Kolk benoemd tot operationeel directeur voor heel Europa en Indonesië. Hij vervangt dan Pierre Bouchut, die in 2018 op pensioen gaat. Het is de bedoeling dat de Albert Heijn-topman de "best-practises" van Nederland in België gaat omzetten, klinkt het bij Ahold Delhaize. "Maar ook vice-versa, kan Nederland van België leren."

"We zijn blij dat Wouter Nederland en België gaat overzien vanaf september", zegt Dick Boer, de topman van de groep Ahold Delhaize, in het persbericht. "Wouter zijn ervaring in het leiden van Albert Heijn door een periode van verandering zal bijzonder van pas komen om van ons Belgisch merk Delhaize opnieuw de favoriete supermarkt van België te maken."

Vakbonden ongerust over grotere Nederlandse invloed

De vakbonden bij Delhaize reageren ongerust op de groeiende invloed van Ahold bij Delhaize, nu de grote baas van Albert Heijn operationeel directeur van zowel Nederland als België wordt.

"Het Ahold-profiel neemt de bovenhand. De flexibiliteit op de werkvloer is in Nederland veel groter dan bij ons. Dat voorspelt weinig goeds", zegt Myriam Delmée van de socialistische bediendebond.

Ook over de nieuwe topman van Delhaize heeft de vakbond vragen. De nieuwe mensen in het management hebben niet meteen een Delhaize-profiel, constateert de vakbondsvrouw. Zo komt de nieuwe CEO, Xavier Piesvaux, van Walmart. Daarvoor werkte hij wel bij Delhaize, maar in Roemenië. "Hij heeft geen ervaring met het sociaal overleg in België. Wij hebben zeker geen nood aan een verharding van de sociale relaties."