En-Marche.be wil in de voetsporen treden van Emmanuel Macron

Ten zuiden van de taalgrens is een nieuwe politieke beweging opgestart. En-Marche.be is volgens oprichter Jean-Yves Huwart geïnspireerd op de politieke gebeurtenissen in Frankrijk, waar president Emmanuel Macron in een zowat een jaar met zijn beweging En Marche! het Elysée heeft veroverd.

"We zijn in alle discretie begonnen in april", vertelt oprichter Jean-Yves Huwart aan onze redactie. "Momenteel hebben we een basis van een 100-tal mensen."

Maar daarbij wil Huwart het niet laten. "Ons doel zijn de regionale en federale verkiezingen van 2019, maar als zich in een stad valabele kandidaten aandienen voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar zullen we bekijken wat mogelijk is." Volgens Huwart is er aan Franstalige kant nood aan politieke vernieuwing. Hij verwijst naar de politieke schandalen van de afgelopen maanden en naar de politieke stilstand in Brussel en de Franse gemeenschap, waar CDH niet in staat is gebleken de PS te laten vallen en waar beiden nu tegen heug en meug samen verder moeten regeren.

En-Marche.be profileert zich zoals Macron en zijn En Marche! als een soort centrumbeweging. "Wij willen elke verwijzing naar links of rechts vermijden en leggen vooral de nadruk op sociale samenhang en gelijkheid van kansen voor iedereen", zegt Jean-Yves Huwart.

Hij wil ook een alternatief bieden aan politici die zich niet gelukkig voelen in de huidige politieke toestand bezuiden de taalgrens. "Er zijn contacten met politici op alle politieke niveau's, maar we zijn nog een jonge beweging", aldus Huwart, een oud-journalist die nu zelfstandig ondernemer is.

Ceci n'est pas En Marche!

Voor alle duidelijkheid: "En Marche" is ook de naam van het tijdschrift van de Franstalige Christelijke Mutualiteit. De voorbije maanden krijgt die veel mails van mensen die het tijdschrift verwarren met de Franse beweging En Marche!, die overigens al is verveld tot de partij La République en Marche.

Hoe dan ook wil de Christelijke Mutualiteit verwarring vermijden, en dat maakt ze duidelijk op de wijze van Magritte.